Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kwaśnica to tradycyjna zupa podhalańska, w głębi kraju znana lepiej jako kapuśniak, który – w odróżnieniu od oryginału – jest nieco łagodniejszy w smaku dzięki włoszczyźnie. Jedyne warzywa w kwaśnicy to ziemniaki, choć zupa będzie równie pyszna, jeśli do przygotowania wywaru użyjesz kawałka marchewki. Kluczowym składnikiem jest za to naturalnie kiszona (a nie chemicznie kwaszona) kapusta i w tej kwestii nie idź na kompromisy, jeśli w chłodne, zimowe dni chcesz rozgrzać się naprawdę pożywną, zdrową zupą.
Polecam smaczny chlebek, który przygotujecie prosto i szybko. Chlebek swoją ś...
Odsłon: 30
Idealny włoski makaron na czas jesiennego grzybobrania.
Odsłon: 255
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 778
Pyszne krewetki w marynacie musztardowej na okazję, na święta, na elegancką k...
Odsłon: 83
Jako przyprawa i dodatek do sosów i zup grzybowych.
Odsłon: 1665
Polecam smaczny chlebek, który przygotujecie prosto i szybko. Chlebek swoją ś...
Odsłon: 30
Idealny włoski makaron na czas jesiennego grzybobrania.
Odsłon: 255
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 778
Pyszne krewetki w marynacie musztardowej na okazję, na święta, na elegancką k...
Odsłon: 83
Jako przyprawa i dodatek do sosów i zup grzybowych.
Odsłon: 1665
Składniki
Surowe żeberka umyj, osusz i pokrój na kawałki zawierające jedną kość. Zalej je osoloną wodą w dużym garnku. Dodaj ziele angielskie. Zagotuj, usuń szumowiny. Zmniejsz moc palnika i gotuj pod przykryciem przez około 40 minut.
Wędzone żeberka pokrój w taki sam sposób, jak surowe. Boczek pokrój w dość dużą kostkę. Przesmaż go chwilę na patelni. Żeberka i boczek (wraz z tłuszczem z patelni) dodaj do wywaru. Do garnka dodaj także suszone grzyby, liście laurowe, majeranek, kminek i obrane, lekko rozgniecione ząbki czosnku. Gotuj wywar przez 20 minut.
Obierz ziemniaki i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do garnka i gotuj przez kolejnych 20 minut. Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku i posiekaj. Dodaj do wywaru. Gotuj go nadal do miękkości kapusty (przez około pół godziny). Dopraw kwaśnicę świeżo zmielonym pieprzem, dosól do smaku, a jeśli jest nie dość kwaśna – dolej nieco soku odciśniętego z kapusty. Podawaj zupę gorącą, z kawałkiem pieczywa.