Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jaka jest najlepsza grzybowa na wigilię? Oczywiście z prawdziwych, leśnych grzybów, ale bez zbędnych dodatków i doprawiona w najprostszy sposób – solą i pieprzem. Wyrazistego smaku doda jej cebula i czosnek. Możesz wzbogacić go odrobiną ziół, np. posiekaną natką pietruszki. W zupełności jednak wystarczą listek laurowy i ziele angielskie w warzywnym wywarze. Zupę grzybową podawaj z kluskami, np. łazankami.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22527
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14825
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4615
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44155
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 610
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 619
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22527
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14825
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4615
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44155
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 610
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 619
Składniki
Przepłucz grzyby i zalej 500 ml ciepłej wody. Odstaw na 2-3 godziny.
Obierz marchewkę, pietruszkę i seler. Zalej około 1,5 l zimnej wody. Dodaj do niej listek laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i trochę soli. Zagotuj. Gotuj do miękkości warzyw.
Przecedź wywar. Połącz go z grzybami – wraz z wodą, w której się moczyły. Ponownie zagotuj. Gotuj przez około godzinę.
Pokrój drobno cebulę. Posiekaj czosnek. Zeszklij cebulę na maśle. Pod koniec smażenia dodaj czosnek.
Wyjmij z wywaru trochę ponad połowę grzybów, a dodaj zawartość patelni (cebulę z czosnkiem i masłem). Zblenduj wywar. Ponownie zagotuj. Dodaj z powrotem resztę grzybów. Dosól do smaku
Przed podaniem połącz zupę ze słodką śmietaną.