Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jaka jest najlepsza grzybowa na wigilię? Oczywiście z prawdziwych, leśnych grzybów, ale bez zbędnych dodatków i doprawiona w najprostszy sposób – solą i pieprzem. Wyrazistego smaku doda jej cebula i czosnek. Możesz wzbogacić go odrobiną ziół, np. posiekaną natką pietruszki. W zupełności jednak wystarczą listek laurowy i ziele angielskie w warzywnym wywarze. Zupę grzybową podawaj z kluskami, np. łazankami.
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 256
Jednogarnkowe danie, szybkie i proste do przygotowania, pyszne i syte. Gulasz...
Odsłon: 646
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 256
Jednogarnkowe danie, szybkie i proste do przygotowania, pyszne i syte. Gulasz...
Odsłon: 646
Składniki
Przepłucz grzyby i zalej 500 ml ciepłej wody. Odstaw na 2-3 godziny.
Obierz marchewkę, pietruszkę i seler. Zalej około 1,5 l zimnej wody. Dodaj do niej listek laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i trochę soli. Zagotuj. Gotuj do miękkości warzyw.
Przecedź wywar. Połącz go z grzybami – wraz z wodą, w której się moczyły. Ponownie zagotuj. Gotuj przez około godzinę.
Pokrój drobno cebulę. Posiekaj czosnek. Zeszklij cebulę na maśle. Pod koniec smażenia dodaj czosnek.
Wyjmij z wywaru trochę ponad połowę grzybów, a dodaj zawartość patelni (cebulę z czosnkiem i masłem). Zblenduj wywar. Ponownie zagotuj. Dodaj z powrotem resztę grzybów. Dosól do smaku
Przed podaniem połącz zupę ze słodką śmietaną.