Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gorąco dziś, prawda? Coś by się zjadło, a nie bardzo uśmiecha się stać przy rozgrzanych palnikach, skoro temperatura na dworze oscyluje w granicy trzydziestu stopni Celsjusza w cieniu. Na upały niezawodne są chłodniki i zupy owocowe. Na pewno macie swoje sprawdzone przepisy i ulubione składniki, a nawet jeśli nie, to producenci żywności w torebkach podsuną je Wam pod nos wraz ze swoją mieszanką przypraw czy fixów. Moja wersja chłodnika powstała na bazie przepisu Karola Okrasy, który, oprócz ogórków i rzodkiewek, dodał limonkę, suszone pomidory oraz prażone migdały. Polecam Wszystkim odważnym i ciekawym nowych doznań smakowych.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 64
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3667
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 110
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 64
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3667
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 110
Składniki
Migdały wsypać do miseczki i zalać wrzątkiem, zostawić w wodzie na czas obierania. Po kilku minutach wyciągać po kilka sztuk i końcówką ostrego nożyka ściągać skórkę. Prażyć na złoto w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (uwaga, trzeba pilnować, bo mają tendencję do szybkiego przypalania się).
Po wystudzeniu każdy pokroić wzdłuż i na dwie - trzy części w poprzek. Do garnka wlać kefir, wrzucić obrane ząbki czosnku. Ogórki obrać ze skórki, z jednego wydrążyć miąższ i pokroić w drobną kostkę, pozostałe w większą i wrzucić z wydrążonym miąższem do garnka. Zblendować. Rzodkiewki opłukać, usunąć końcówki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do garnka. Pomidory osączyć z oliwy ręcznikiem papierowym i pokroić w drobną kostkę, limonkę porządnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem, zetrzeć na drobnych oczkach. Te składniki, wraz z koprem, dodać do kefiru. Delikatnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Wstawić na około 2 - 3 godziny do lodówki, by smaki wzajemnie się przeniknęły (w razie potrzeby po tym czasie doprawić do smaku). W tym czasie ugotować jajka na twardo. Serwować na zimno z połówkami jajek, posypując wcześniej pokrojonym w małą kostkę ogórkiem oraz prażonymi migdałami.