Rosół to chyba najpopularniejsza w naszym kraju zupa, bez której wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu. Z całą pewności musi pojawić się na stole od święta. Warto więc zawsze mieć pod ręką sprawdzony przepis na rosół z kury, tym bardziej, że stanowi on niezastąpioną bazę do większości zup.
Przepis na rosół z kury
Składniki
- 1 kura (około 1 kg sprawionego mięsa z kośćmi, np korpus, skrzydełka)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- ¼ selera (korzeń)
- 1 mała cebula
- ½ pora
- pęczek natki pietruszki
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
- sól (do smaku)
- kilka ździebeł szczypiorku (do dekoracji)
- makaron nitki (około 50 g na porcję)
Składniki
- 1 kura (około 1 kg sprawionego mięsa z kośćmi, np korpus, skrzydełka)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- ¼ selera (korzeń)
- 1 mała cebula
- ½ pora
- pęczek natki pietruszki
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
- sól (do smaku)
- kilka ździebeł szczypiorku (do dekoracji)
- makaron nitki (około 50 g na porcję)

Etapy przygotowania
Umyj i oczyść kurę. Usuń z niej najbardziej tłuste elementy (np. kuper). Zalej zimną wodą i odstaw na 2 godziny. Wylej wodę, umieść kurę w garnku, w którym będzie się gotować, i zalej zimną wodą. Zagotuj ją i wylej (wraz z powstałymi szumowinami). Ponownie zalej kurę około 2 l wody dobrej jakości (np. źródlanej). Zagotuj.
Po około godzinie gotowania na wolnym ogniu dodaj do wywaru obrane, pokrojone na mniejsze kawałki warzywa korzeniowe, pora, przekrojoną na pół, opieczoną nad palnikiem cebulę, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Gotuj przez około półtorej godziny. Pod koniec gotowania dodaj związaną nitką natkę pietruszki.
Gotowy wywar przecedź (tak, by był klarowny) i dopraw do smaku solą. Dodaj do niego kawałki mięsa z kurczaka i pokrojoną w plasterki marchewkę. Rosół z kury podawaj z porcją ugotowanego makaronu, udekorowany posiekanym szczypiorkiem. Opcjonalnie możesz zaserwować do niego pieczywo.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 358
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
- Wielkanoc
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 292
Ostatnio komentowane przepisy

Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 358
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
- Wielkanoc
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 292



Składniki
- 1 kura (około 1 kg sprawionego mięsa z kośćmi, np korpus, skrzydełka)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- ¼ selera (korzeń)
- 1 mała cebula
- ½ pora
- pęczek natki pietruszki
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
- sól (do smaku)
- kilka ździebeł szczypiorku (do dekoracji)
- makaron nitki (około 50 g na porcję)
Umyj i oczyść kurę. Usuń z niej najbardziej tłuste elementy (np. kuper). Zalej zimną wodą i odstaw na 2 godziny. Wylej wodę, umieść kurę w garnku, w którym będzie się gotować, i zalej zimną wodą. Zagotuj ją i wylej (wraz z powstałymi szumowinami). Ponownie zalej kurę około 2 l wody dobrej jakości (np. źródlanej). Zagotuj.
Po około godzinie gotowania na wolnym ogniu dodaj do wywaru obrane, pokrojone na mniejsze kawałki warzywa korzeniowe, pora, przekrojoną na pół, opieczoną nad palnikiem cebulę, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Gotuj przez około półtorej godziny. Pod koniec gotowania dodaj związaną nitką natkę pietruszki.
Gotowy wywar przecedź (tak, by był klarowny) i dopraw do smaku solą. Dodaj do niego kawałki mięsa z kurczaka i pokrojoną w plasterki marchewkę. Rosół z kury podawaj z porcją ugotowanego makaronu, udekorowany posiekanym szczypiorkiem. Opcjonalnie możesz zaserwować do niego pieczywo.
Apetyczny, smakowity i rozgrzewający rosołek.;) Pychotka.