Do góry

Zupy Przepis na:

Solianka

Solianka

Autor:

Przepisów i artykułów: 149 Ocena: 2372

Dodano:

Odsłon: 8950

Nadeszła jesień. My także coraz częściej mamy ochotę na aromatyczne, sycące, pełne smaku i zapachu potrawy. Przedstawiam Wam jedną z nich - soliankę (pisane niekiedy też solyanka, ale ja się trzymam solianki ;). Jest to tradycyjna zupa kuchni rosyjskiej, często spotykana też w innych krajach byłego ZSRR, jak np. Białorusi i Ukrainy. Długo gotowana na mięsnym wywarze - łączy w sobie cechy zupy szczi i uchy (rybnej, tradycyjnej rosyjskiej). Wbrew nazwie nie jest bardzo słona, a bardziej kwaśna. Podaje się ją koniecznie ze śmietaną i świeżym koperkiem. W moim domu cieszy się bardzo dużym powodzeniem. Osoba postronna, która nadziała się akurat na tę zupę i nie chciała do niej śmietany stwierdziła, że zupa jest bardzo smaczna i kwaśna, że hej ;) Najlepsza jest na następny dzień, choć mało kiedy go dotrwa... :))) Najlepsza jest na następny dzień, choć mało kiedy go dotrwa... :)))

Składniki

  • 30 dag wołowiny (u mnie udziec)
  • 30 dag wieprzowej łopatki (szynka też może być)
  • 10 dag kiełbasy
  • 10 dag wędzonki
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • spora cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 selera
  • średni por
  • 2 łyżki masła
  • 4 kiszone ogórki
  • 1-1,5 szklanki zalewy z kiszonych ogórków
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 2 łyżki zielonych oliwek
  • 2 łyżki kaparów
  • Ziele angielskie
  • liście laurowe (tyle ile lubimy, ja daję sporo)
  • sól, pieprz do smaku
  • Do podania:
  • śmietana 18 %
  • świeży koperek lub natka pietruszki
  • plasterki cytryny
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Solianka

Przygotowanie

  1. Mięsa (oprócz kiełbasy), warzywa (oprócz czosnku i cebuli), ziele angielskie i liście laurowe wkładamy do garnka, zalewamy około 2,5l wody i na małym ogniu gotujemy 3h.
    Po tym czasie wyrzucamy pietruszkę, pora i seler. Marchewkę kroimy w w plasterki lub półplasterki. Mięso kroimy w paski i wrzucamy do wywaru. Ustawiamy najmniejszy ogień.

  2. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilę razem smażymy, aż zacznie mocno pachnieć. Dodajemy do wywaru z mięsem.

  3. Kiełbasę i wędzonkę kroimy i podsmażamy na patelni. Dodajemy do zupy.

  4. Ogórki ścieramy na dużych oczkach tarki i przekładamy na patelnię po kiełbasie. Smażymy, aż woda odparuje. Dodajemy do zupy.

  5. Zupę doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy wodę z ogórków (nie całą na raz, tylko stopniowo, żeby nas nie wykręcało do końca, tylko dość porządnie :)). Dodajemy oliwki i kapary.

    Zupę podajemy z plasterkiem cytryny, kleksem śmietany, obficie posypaną koperkiem.







    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń