Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Solianka to zupa charakterystyczna dla kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Rodzaj gulaszowej, ostrej i rozgrzewającej, jednocześnie kwaskowej za sprawą soku i ogórków kiszonych. Dodatek ten odróżnia ją od węgierskiej gulaszowej. Nasi wschodni sąsiedzi gotują ją od wieków. Szczególnie polecana jest zimą, ponieważ rozgrzewa i syci. Niektórzy uważają, że jest doskonała na kaca, więc w karnawale warto włączyć ją do swojego kulinarnego repertuaru .
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 486
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 825
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 486
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 825
Składniki
W 4 l wody gotujemy warzywa-seler w całości i marchew pokrojoną w kostkę razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i kawałkiem boczku. Całość lekko solimy.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy smalec. Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy na tłuszcz i przyrumieniamy. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w półplasterki oraz cebulę i paprykę pokrojoną w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia cebuli i dodajemy zmiażdżony czosnek. Na koniec dajemy na patelnię paprykę w proszku i koncentrat pomidorowy. Do garnka z warzywami wrzucamy całe dobro z patelni. Patelnię opłukujemy wywarem z garnka i wlewamy do zupy. Trochę ją solimy i pieprzymy. Przykrywamy garnek pokrywką. Gotujemy zupę ok. godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie. Teraz ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy, gotujemy je do miękkości. Ogórki kroimy w półplasterki, wrzucamy do zupy w momencie, gdy wszystko będzie miękkie. Wlewamy sok ogórkowy. Na koniec robimy zasmażkę z mąki i smalcu. Zaciągamy nią zupę.
Gotową zupę wlewamy do talerzy, posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki i kładziemy kleks śmietany. Solianka gotowa!
Solianka to zupa wiejska. Nazwa jej pochodzi od słowa "sioło", czyli wieś. Pierwotnie nie dodawano do niej pomidorów, kaparów, oliwek czy cytryny. Z biegiem czasu zaczęto soliankę wzbogacać o te składniki. W zależności na jakim wywarze ją się gotuje rozróżniamy solianki mięsne, rybne i grzybowe. W zupie tej obowiązkowymi składnikami są cebula, kiszone ogórki, pasta pomidorowa i sok z ogórków ( w soliankach mięsnych) i cytryna ( w soliankach rybnych i grzybowych) oraz dużo zieleniny i kwaśnej, gęstej śmietany. Nasza solianka pochodzi z przepisu babci Kseni.