Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Staropolski barszcz grzybowy Magdy Gessler to zupa przygotowywana bez buraków, ale za to z dużą ilością grzybów. Jest popularna szczególnie w Wielkopolsce i na Pomorzu. Jest niezwykle aromatyczny, przesiąknięty aromatem leśnych grzybów podkręconym selerem naciowym i cebulą.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5902
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8985
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8276
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5668
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5902
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8985
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8276
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5668
Składniki
Grzyby przenieś do garnka i zalej wodą do ich całkowitego przykrycia. Jedną cebulę obierz i pokrój w ćwiartki. Dołóż ją do grzybów razem z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i goździkami. Całość zagotuj. Pora, selery, obrane ziemniaki i dwie cebule pokrój na cztery części i włóż do dużego garnka na zupę. Dołóż pietruszkę. Pozostałą jedna cebulę pokrój w piórka i podsmaż na połowie masła do zeszklenia. Przenieś podsmażoną cebulę do pozostałych warzyw w garnku, a następnie zalej wszystko pozostałą ilością wody. Dopraw solą gruboziarnistą.
Po ok. 5 minutach gotowania się grzybów przenieś je także do głównego garnka na zupę i wymieszaj. Na koniec dodaj cały pęczek zgniecionego koperku oraz seler naciowy. Przykryj barszcz pokrywką i gotuj przez ok. 2 godziny. Dodaj sok z cytryny oraz koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Przelej zupę przez sitko, usuwając wszystkie warzywa i zioła.
Wlej do odcedzonego barszczu wódkę i drugą połowę masła. Wymieszaj wszystko energicznie trzepaczką. Wyłów grzyby z garnka i przenieś je do odcedzonego wywaru. Staropolski barszcz grzybowy Magdy Gessler podawaj na ciepło, z dodatkiem bitej śmietany, podsmażonej kiełbasy i pokrojonymi ziemniakami odłowionymi z wywaru.