Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Staropolski barszcz grzybowy Magdy Gessler to zupa przygotowywana bez buraków, ale za to z dużą ilością grzybów. Jest popularna szczególnie w Wielkopolsce i na Pomorzu. Jest niezwykle aromatyczny, przesiąknięty aromatem leśnych grzybów podkręconym selerem naciowym i cebulą.
Drób jest najczęściej wykorzystywanym mięsem w naszych kuchniach. Dlatego też...
Odsłon: 5949
Zrazy Magdy Gessler nawiązują do klasycznych zrazów po warszawsku. Oczywiście...
Odsłon: 8177
Krupnik to jedna z bardziej tradycyjnych polskich zup. Składa się z kaszy jęc...
Odsłon: 12260
Zrobiłam na obiad tortille w formie rożków zapełnionych mięsem z kurczaka, pa...
Odsłon: 244
Smaczna sycąca i rozgrzewająca zupa połączyłam kaszę, ryż i ziemniaki i zupa...
Odsłon: 737
Szukasz nowego pomysłu, przepisu na polędwiczki? Koniecznie musisz spróbować...
Odsłon: 9427
Zrobiłam na obiad tortille w formie rożków zapełnionych mięsem z kurczaka, pa...
Odsłon: 244
Smaczna sycąca i rozgrzewająca zupa połączyłam kaszę, ryż i ziemniaki i zupa...
Odsłon: 737
Szukasz nowego pomysłu, przepisu na polędwiczki? Koniecznie musisz spróbować...
Odsłon: 9427
Składniki
Grzyby przenieś do garnka i zalej wodą do ich całkowitego przykrycia. Jedną cebulę obierz i pokrój w ćwiartki. Dołóż ją do grzybów razem z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i goździkami. Całość zagotuj. Pora, selery, obrane ziemniaki i dwie cebule pokrój na cztery części i włóż do dużego garnka na zupę. Dołóż pietruszkę. Pozostałą jedna cebulę pokrój w piórka i podsmaż na połowie masła do zeszklenia. Przenieś podsmażoną cebulę do pozostałych warzyw w garnku, a następnie zalej wszystko pozostałą ilością wody. Dopraw solą gruboziarnistą.
Po ok. 5 minutach gotowania się grzybów przenieś je także do głównego garnka na zupę i wymieszaj. Na koniec dodaj cały pęczek zgniecionego koperku oraz seler naciowy. Przykryj barszcz pokrywką i gotuj przez ok. 2 godziny. Dodaj sok z cytryny oraz koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Przelej zupę przez sitko, usuwając wszystkie warzywa i zioła.
Wlej do odcedzonego barszczu wódkę i drugą połowę masła. Wymieszaj wszystko energicznie trzepaczką. Wyłów grzyby z garnka i przenieś je do odcedzonego wywaru. Staropolski barszcz grzybowy Magdy Gessler podawaj na ciepło, z dodatkiem bitej śmietany, podsmażonej kiełbasy i pokrojonymi ziemniakami odłowionymi z wywaru.
Przepisy Zupy
Zupy
Zupa jarzynowa
Zupy
Najlepsza zupa na świecie
Zupy
Zupa minestrone
Zupy
Krupnik szwajcarski
Zupa jarzynowa
Zupa jarzynowa to zupa składająca się jak sama nazwa mówi z warzyw i jarzyn....
Odsłon: 153
Najlepsza zupa na świecie
Jakie cechy musi spełnić mistrzowska zupa? Być pożywna, smaczna, prosta w prz...
Odsłon: 27684