Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Zupy
  • Tradycyjny barszcz czerwony (wigilijny)
  • Zupy
  • Przepis na

Tradycyjny barszcz czerwony (wigilijny)

08.08.2019 Odsłon: 6965
5.0 (15 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
Bake-cook
Bake-cook

Najsmaczniejszy barszcz czerwony, idealny na Wigilię. Dlaczego jest to magiczny przepis? Dlatego że jeśli przygotujesz ten barszcz w każdy inny dzień roku to powrócisz myślami do tego jedynego wyjątkowego i rodzinnego wieczoru. Przepis na barszcz pełen aromatu oraz wyrazistego koloru.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Krokiety z farszem z mięsa z rosołu

Dania główne Krokiety z farszem z mięsa z rosołu

Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Bułki

Odsłon: 5345

do 60 min 60 min
8
AnetaJR
AnetaJR
Zupy

Barszcz z fasolą

Zupy Barszcz z fasolą

To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...

  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Fasolka
  • Buraki
  • Przyprawy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1684

do 60 min 60 min
5
AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Kotlety schabowe po parysku

Dania główne Kotlety schabowe po parysku

Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Francuska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Kotlety

Odsłon: 5205

do 60 min 60 min
6
wałek
wałek
Zupy

Meksykański kociołek

Zupy Meksykański kociołek

Wielki kociołek pikantnej zupy gulaszowej w stylu meksykańskim, w sam raz na...

  • Polska
  • Meksykańska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Fasolka
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 1137

do 60 min 60 min
4
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Apetyczne pierogi

Dania główne Apetyczne pierogi

Aromatyczna kapusta, pyszne pieczarki oraz suszone pomidory ,tworzą delikatny...

  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Jajka
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Pierogi

Odsłon: 2300

do 30 min 30 min
4
wałek
wałek
Dania główne

Krokiety z mięsem i pieczarkami

Dania główne Krokiety z mięsem i pieczarkami

Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Bułki

Odsłon: 1707

do 60 min 60 min
16
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Krokiety z farszem z mięsa z rosołu

Dania główne Krokiety z farszem z mięsa z rosołu

Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Bułki

Odsłon: 5345

do 60 min 60 min
8
AnetaJR
AnetaJR
Zupy

Barszcz z fasolą

Zupy Barszcz z fasolą

To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...

  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Fasolka
  • Buraki
  • Przyprawy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1684

do 60 min 60 min
5
AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Kotlety schabowe po parysku

Dania główne Kotlety schabowe po parysku

Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Francuska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Kotlety

Odsłon: 5205

do 60 min 60 min
6
wałek
wałek
Zupy

Meksykański kociołek

Zupy Meksykański kociołek

Wielki kociołek pikantnej zupy gulaszowej w stylu meksykańskim, w sam raz na...

  • Polska
  • Meksykańska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Fasolka
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 1137

do 60 min 60 min
4
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Apetyczne pierogi

Dania główne Apetyczne pierogi

Aromatyczna kapusta, pyszne pieczarki oraz suszone pomidory ,tworzą delikatny...

  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Jajka
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Pierogi

Odsłon: 2300

do 30 min 30 min
4
wałek
wałek
Dania główne

Krokiety z mięsem i pieczarkami

Dania główne Krokiety z mięsem i pieczarkami

Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Bułki

Odsłon: 1707

do 60 min 60 min
16
Smaker
REKLAMA
Smaker
Zupy
Smaker
Tradycyjny barszcz czerwony (wigilijny)
Autor:
Bake-cook
> 60 min
5-6 osób

Składniki

  • 20 - 40 g suszonych grzybów
  • 1 duża cebula (najlepiej nieobrana ze skórki)
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 - 4 listki laurowe, 4-5 ziela angielskie 10 ziaren pieprzu
  • 10 - 15 ziaren pieprzu czarnego
  • 2 kg czerwonych buraków (im głębszy kolor tym lepiej)
  • 1 duże jabłko (kwaśne)
  • pół szklanki octu spirytusowego 10% lub octu jabłkowego
  • pół łyżeczki soli (np. morskiej)
  • łyżeczka pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)
  • 3 łyżki cukru
  • 3 - 4 goździki
  • 1 - 2 gwiazdki anyżu
  • kawałek kory cynamonu
  • 500 ml zakwasu z buraków (kupionego lub własnoręcznie robionego - przepis u mnie)
Sposób przygotowania:
1

Na początek upewniamy się, że mamy większość składników :) Do dużego garnka dajemy suszone grzyby i zalewany 500 ml wody. Nasze grzybki się moczą, a my w tym czasie zajmujemy się cebulą oraz czosnkiem. Na palniku kuchenki opalamy nieobraną cebulę i 3 ząbki czosnku. Jeśli jesteśmy posiadaczami płyty kuchennej nie rezygnujemy z przepisu, tylko "opalamy" połówki cebuli i czosnek na rozgrzanej patelni.

2

Czekamy, aż cebula i czosnek się zrumienią, a następnie wrzucamy je do grzybów. Garnek przykrywamy pokrywką, całość zagotujemy teraz na umiarkowanym ogniu. Kiedy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień na minimum, tak aby wywar tylko lekko mrugał i gotujemy w ten sposób 25 minut. W połowie czasu dorzucamy do wywaru liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. My nie odpoczywamy tylko zabieramy się za buraki.

3

Buraki dokładnie myjemy (nie trzeba wtedy ich obierać ze skórki) i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Można również użyć malaksera, thermomixa, a jeśli nie mamy zbyt dużo czasu to po prostu kroimy buraczki na cienkie plasterki. Jabłko myjemy i przekrawamy na pół. Po tym jak wywar z grzybów pogotuje się 25 minut, dodajemy do niego starte buraki i przekrojone jabłko. Następnie dolewamy jeszcze ok 1,5 litra zimnej wody. Garnek przykrywamy i na minimalnym ogniu staramy się zagotować nasz wywar (moc kuchenki dostosowujemy tak, aby wywar wraz z burakami zagotował się w ok. 20 minut). W międzyczasie (np. po 10 minutach) dodajemy do garnka goździki, cynamon, gwiazdki anyżu. Kiedy nasz wywar się zagotuje, to trzymamy go jeszcze na minimalnym ogniu przez 10 minut (jeśli zupa za bardzo wrze, zmniejszamy moc kuchenki). Następnie po 10 minutach dodajemy ocet i całość mieszamy. Dodajemy zakwas buraczany. Mieszamy. Ostawiamy z ognia na ok. jedną godzinę. Przepis na zakwas: https://smaker.pl/przepisy-przetwory/przepis-zakwas-buraczany,1922633,bake-cook.html

4

Po godzinie do barszczu dodajemy: - sól (tak jak w przepisie lub więcej, tak, aby nam smakowało), - pieprz mielony (tak jak w przepisie lub więcej wg naszego uznania) - cukier (nie za dużo, podane w przepisie 3 łyżki są optymalne, można dać mniej, zwłaszcza gdy dodaliście do barszczu słodkie jabłko), - świeżo posiekany ząbek czosnku. Barszcz zostawiamy na minimum godzinę. Najlepiej by jednak było gdyby barszcz całkowicie ostygł, można go tak zostawić nawet jeden lub dwa dni, aby "doszedł". Barszcz przecedzamy, chowamy do lodówki. Przed podaniem barszcz podgrzać, ale NIE zagotować, bo w ten sposób barszcz traci kolor! Próbujemy i w razie konieczności doprawiamy solą, pieprzem, octem lub cukrem według własnego smaku. Barszcz można podać z ziemniakami, uszkami, pierogami lub wypić czysty z kubeczka. Smacznego

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki