Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta grochówka na wędzonym boczku i swojskiej kiełbasie, dobrze podwędzonej – specjalność naszej babci Zosi. Zupa treściwa i rozgrzewająca. Zimą dobrze ją zjeść z pajdą pysznego chleba. Grochówka nasyci doskonale i da siły na cały dzień.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 240
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1317
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4130
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1083
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 240
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1317
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4130
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1083
Składniki
Groch zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 2-3 godziny do namoczenia, dzięki temu ziarna szybciej się ugotują. Na dużej patelni rozgrzewamy smalec, podsmażamy na nim boczek pokrojony w kostkę. Następnie dodajemy plasterki kiełbasy, smażymy kilka minut. Do zrumienionej wędzonki dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Pod koniec smażenia dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę, liście laurowe oraz ziele angielskie.
Bulion podgrzewamy w garnku. Wrzucamy do niego całe dobro z patelni. Patelnię opłukujemy bulionem i wlewamy do garnka z zupą (nie możemy zmarnować smaku z patelni). Dodajemy marchew i pietruszkę pokrojoną w kostkę lub startą na tarce o grubych oczkach oraz namoczony groch. Gotujemy całość na małym ogniu, aż groch zmięknie. W międzyczasie wsypujemy przyprawy, czyli pieprz ziołowy i majeranek. Kroimy ziemniaki w dużą kostkę (po wiejsku) i dorzucamy do zupy. Gotujemy całość 15-20 minut – do miękkich ziemniaków. Kiedy groch się dosyć mocno rozgotuje, doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku. Możemy doprawić zupę łyżką maggi.
Wiejska grochówka naszej babci Zosi gotowa!
Nasze rady: Groch możemy gotować osobno i razem z wodą, w której się gotował dodać do wywaru. Do bulionu przeznaczonego na grochówkę można dodać wędzone żeberka, zupa będzie smaczniejsza. Kiełbasa przeznaczona do grochówki powinna być dobrze uwędzona i zwarta. My dodałyśmy wędlinę swojską ze stoiska z tradycyjnym jadłem, ale może to być wiejska, podwawelska lub nasza ulubiona.