Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczną, aromatyczną i wyrazistą w smaku zupę pomidorową z ziemniaczkami oraz prowansalską nutką.
smaczny pieczony kurczak w nowej odsłonie.
Odsłon: 107
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 65
Omlet hiszpański, czyli tortilla de patatas, to tradycyjne danie kuchni hiszp...
Odsłon: 5032
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 6819
smaczny pieczony kurczak w nowej odsłonie.
Odsłon: 107
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 65
Omlet hiszpański, czyli tortilla de patatas, to tradycyjne danie kuchni hiszp...
Odsłon: 5032
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 6819
Składniki
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, opłukujemy z nadmiaru skrobi, zalewamy zimną wodą, osmalamy i gotujemy do uzyskania odpowiedniej miękkości. Ugotowane ziemniaczki odcedzamy.
Pietruszkę oraz marchewki obieramy i kroimy w kostkę, którą wrzucamy do 500 ml gotującego się bulionu.
Czerwone cebule również kroimy w kostkę i podsmażamy ją delikatnie na oliwie z oliwek. Pod koniec smażenia dodajemy do niej przeciśnięte przez praskę lub drobno pokrojone ząbki czosnku. Podsmażoną cebulkę i czosnek przekładamy do bulionu z warzywami i gotujemy do uzyskania miękkości (około 20 minut).
Po tym czasie do garnka dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, przecier pomidorowy (najlepiej domowy) oraz przyprawy: cukier trzcinowy, zioła prowansalskie, ostrą oraz słodką paprykę i zagotowujemy.
Na sam koniec dodajemy do zupy ugotowane ziemniaczki oraz doprawiamy całość solą ziołową i świeżo zmielonym pieprzem.
Życzę smacznego! :)