Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczną, aromatyczną i wyrazistą w smaku zupę pomidorową z ziemniaczkami oraz prowansalską nutką.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2412
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4561
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1642
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 500
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2412
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4561
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1642
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 500
Składniki
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, opłukujemy z nadmiaru skrobi, zalewamy zimną wodą, osmalamy i gotujemy do uzyskania odpowiedniej miękkości. Ugotowane ziemniaczki odcedzamy.
Pietruszkę oraz marchewki obieramy i kroimy w kostkę, którą wrzucamy do 500 ml gotującego się bulionu.
Czerwone cebule również kroimy w kostkę i podsmażamy ją delikatnie na oliwie z oliwek. Pod koniec smażenia dodajemy do niej przeciśnięte przez praskę lub drobno pokrojone ząbki czosnku. Podsmażoną cebulkę i czosnek przekładamy do bulionu z warzywami i gotujemy do uzyskania miękkości (około 20 minut).
Po tym czasie do garnka dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, przecier pomidorowy (najlepiej domowy) oraz przyprawy: cukier trzcinowy, zioła prowansalskie, ostrą oraz słodką paprykę i zagotowujemy.
Na sam koniec dodajemy do zupy ugotowane ziemniaczki oraz doprawiamy całość solą ziołową i świeżo zmielonym pieprzem.
Życzę smacznego! :)