Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa botwinkowa

Zupa botwinkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Zupa botwinkowa"

Składniki

  • pęczek botwinki
  • 2 buraki
  • marchewka
  • pietruszka
  • 1 l bulionu warzywnego
  • pół szklanki śmietany
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • koperek do dekoracji
  • kawałek sera feta
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W garnku zagotuj bulion. Dodaj do niego startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, pietruszkę i buraki pokrojone w kostkę. Zupę gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, następnie wrzuć drobno posiekaną botwinkę. Całość gotuj do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

  2. Śmietanę dokładnie wymieszaj z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Tak przygotowaną śmietanę rozprowadź w garnku. Następnie dopraw do smaku solą i pieprzem, wlej sok z cytryny. Zupę podawaj posypaną koperkiem i pokruszonym serem. Jako dodatek świetnie pasuje również ugotowane na twardo jajko lub zielony ogórek.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń