Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa grzybowa Cezara.

Zupa grzybowa Cezara.

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 265

Dodano:

Odsłon: 1252

Zupa dla 4 osób...aromat leśnych grzybów i wspaniały smak na talerzu... Polecam. Cezar

Składniki

  • duża cebula
  • włoszczyzna (jak do rosołu)
  • śmietana 18% duża
  • ząbek świeżego czosnku
  • oliwa do smażenia
  • ziele angielskie 4 szt.
  • pieprz do smaku
  • liść laurowy 3 listki
  • sól do smaku
  • bulion rosołowy „Babuni”(najlepiej firmy KNORR)
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Grzyby należy zalać gorącą wodą (ok. 1 l.) i odstawić na ok.30 minut. Po tym czasie należy je ponownie wstawić na gaz i gotować do miękkości. Następnie przecedzić przez sitko, ale nie wylewać wywaru. W ten sposób usuniemy ewentualne zanieczyszczenia z grzybów, a wywar będzie potrzebny później.

    Włoszczyznę myjemy, obieramy, kroimy w mniejsze kawałki.

    Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy, następnie należy je zeszklić na patelni, ale uważać, by nie przypalić.

    Dodajemy włoszczyznę i całość delikatnie podsmażamy około 2 minut (mieszając całość).

    Następnie zalewamy całość gorącą wodą (ok. 2 szklanki), dodajemy ziele angielskie, bulion „Babuni”, 3 listki laurowe, pieprz do smaku i sól ok. 1/2 małej płaskiej łyżeczki. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do momentu kiedy warzywa będą miękkie, a wywar przejdzie ich aromatem (zazwyczaj około 1 godziny uzupełniając odparowaną wodę).

    Następnie wyciągamy warzywa i wyrzucamy. Można ewentualnie marchewkę pokroić drobniutko i dodać do zupy.

    Dodajemy pokrojone w małe kawałki ugotowane grzyby i wywar z gotowania. Gotuj jeszcze ok. 15 minut uzupełniając wodą odparowujący wywar.

    Następnie z gorącego wywaru odlewamy ok. szklanki do małego garnuszka i w nim mieszamy śmietanę, a to dlatego, by uniknąć ewentualnego zważenia w zupie. Jeśli nam się dobrze rozpuściła to całość wlewamy do garnka.

    Doprawiamy do smaku.

    W przypadku kiedy zupa „wyszła nam za rzadka” możemy zaciągnąć ją mąką, rozpuszczoną wcześniej w zimnej wodzie (ok. 2 łyżki od zupy mąki).

    Ja osobiście do zupy preferuję makaron tzw świderki (małe lub średnie). Ale można ja podawać z tym, co kto lubi.

    Smacznego :-).
    Cezar

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń