Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wprawdzie sezon szparagowy jeszcze przed nami, ale ceny już nam pozwalają na szaleństwa w kuchni. Jak, co sezon koniecznie musi być przede wszystkim zupa ze szparagów. Aromatyczna, o niebotycznie aksamitnym smaku. W tym przypadku smak podkręciliśmy wyrazistym cheddarem i posiekanym szczypiorkiem.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1901
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3858
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3630
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 437
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1901
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3858
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3630
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 437
Składniki
Zgrubiałe końcówki szparagów obłamujemy, a same szparagi kroimy na mniejsze części, by łatwiej można było je zblendować. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, by nadać szparagom delikatnego, zdecydowanego smaku. Opcjonalnie możemy dodać jeszcze 1 małego ziemniaka pokrojonego w kostkę, dzięki czemu bardziej zagęścimy zupę, a smak pozostanie bez zmian. Wrzucamy szparagi, chwilę szklimy na maśle, zalewamy gorącą wodą, tak by tylko je przykryć. Dusimy pod przykryciem przez 20 min, zestawiamy z ognia i studzimy. Do zupy dodajemy śmietanę i razem blendujemy. Następnie dolewamy przegotowaną wodę (w zależności jaką chcemy mieć gęstą zupę), podgrzewamy (nie zagotowujemy). Gdy zupa będzie już gorąca, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przelewamy do misek, dodajemy starty ser, posypujemy posiekanym szczypiorkiem.