Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 2331 Ocena: 51820
Dodano: 22.04.2017
Odsłon: 1380
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Zgrubiałe końcówki szparagów obłamujemy, a same szparagi kroimy na mniejsze części, by łatwiej można było je zblendować.
W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, by nadać szparagom delikatnego, zdecydowanego smaku. Opcjonalnie możemy dodać jeszcze 1 małego ziemniaka pokrojonego w kostkę, dzięki czemu bardziej zagęścimy zupę, a smak pozostanie bez zmian.
Wrzucamy szparagi, chwilę szklimy na maśle, zalewamy gorącą wodą, tak by tylko je przykryć. Dusimy pod przykryciem przez 20 min, zestawiamy z ognia i studzimy.
Do zupy dodajemy śmietanę i razem blendujemy.
Następnie dolewamy przegotowaną wodę (w zależności jaką chcemy mieć gęstą zupę), podgrzewamy (nie zagotowujemy).
Gdy zupa będzie już gorąca, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Przelewamy do misek, dodajemy starty ser, posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (8)

Docherro 23 kwietnia 2017Zgłoś do usunięcia
Cudna o aksamitnym wyglądzie i smaku,pycha:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

ciacho50 22 kwietnia 2017Zgłoś do usunięcia
Pięknie podana :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

bellamozzarella 22 kwietnia 2017Zgłoś do usunięcia
Ojjjj pychaaa ;-) na ten ziąb w sam raz rozgrzewacz ;-) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Bellapi 22 kwietnia 2017Zgłoś do usunięcia
Jak wspominałam kiedyś moja rodzinka nie przepada za szparagami, ale w tym wydaniu nawet nie będą świadomi :P a ja będę miała odrobinę przyjemności i smaku :) Odpowiedzi: 2 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz