Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z białych szparagów

Zupa krem z białych szparagów

Autor:

Przepisów i artykułów: 2331 Ocena: 51820

Dodano:

Odsłon: 1380

Wprawdzie sezon szparagowy jeszcze przed nami, ale ceny już nam pozwalają na szaleństwa w kuchni. Jak, co sezon koniecznie musi być przede wszystkim zupa ze szparagów. Aromatyczna, o niebotycznie aksamitnym smaku. W tym przypadku smak podkręciliśmy wyrazistym cheddarem i posiekanym szczypiorkiem.

Składniki

  • 500 g białych szparagów
  • 1 mały ziemniak
  • 1 łyżka masła
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki słodkiej śmietany 18%
  • ser cheddar
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa krem z białych szparagów

Przygotowanie

  1. Zgrubiałe końcówki szparagów obłamujemy, a same szparagi kroimy na mniejsze części, by łatwiej można było je zblendować.
    W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, by nadać szparagom delikatnego, zdecydowanego smaku. Opcjonalnie możemy dodać jeszcze 1 małego ziemniaka pokrojonego w kostkę, dzięki czemu bardziej zagęścimy zupę, a smak pozostanie bez zmian.
    Wrzucamy szparagi, chwilę szklimy na maśle, zalewamy gorącą wodą, tak by tylko je przykryć. Dusimy pod przykryciem przez 20 min, zestawiamy z ognia i studzimy.
    Do zupy dodajemy śmietanę i razem blendujemy.
    Następnie dolewamy przegotowaną wodę (w zależności jaką chcemy mieć gęstą zupę), podgrzewamy (nie zagotowujemy).
    Gdy zupa będzie już gorąca, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
    Przelewamy do misek, dodajemy starty ser, posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 23 kwietnia 2017 Cudna o aksamitnym wyglądzie i smaku,pycha:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Bellapi 22 kwietnia 2017 Jak wspominałam kiedyś moja rodzinka nie przepada za szparagami, ale w tym wydaniu nawet nie będą świadomi :P a ja będę miała odrobinę przyjemności i smaku :) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń