Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wprawdzie sezon szparagowy jeszcze przed nami, ale ceny już nam pozwalają na szaleństwa w kuchni. Jak, co sezon koniecznie musi być przede wszystkim zupa ze szparagów. Aromatyczna, o niebotycznie aksamitnym smaku. W tym przypadku smak podkręciliśmy wyrazistym cheddarem i posiekanym szczypiorkiem.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 66
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 217
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2838
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 66
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 217
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2838
Składniki
Zgrubiałe końcówki szparagów obłamujemy, a same szparagi kroimy na mniejsze części, by łatwiej można było je zblendować. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, by nadać szparagom delikatnego, zdecydowanego smaku. Opcjonalnie możemy dodać jeszcze 1 małego ziemniaka pokrojonego w kostkę, dzięki czemu bardziej zagęścimy zupę, a smak pozostanie bez zmian. Wrzucamy szparagi, chwilę szklimy na maśle, zalewamy gorącą wodą, tak by tylko je przykryć. Dusimy pod przykryciem przez 20 min, zestawiamy z ognia i studzimy. Do zupy dodajemy śmietanę i razem blendujemy. Następnie dolewamy przegotowaną wodę (w zależności jaką chcemy mieć gęstą zupę), podgrzewamy (nie zagotowujemy). Gdy zupa będzie już gorąca, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przelewamy do misek, dodajemy starty ser, posypujemy posiekanym szczypiorkiem.