Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa krem z cebuli to pyszne danie, które idealnie sprawdzi się na chłodniejsze, jesienne dni. Przyjemnie rozgrzewa oraz syci nawet silniejszy głód. Ten niezwykły przepis idealnie komponuje się z chrupiącymi grzankami czy też świeżym pieczywem. Ciekawym pomysłem może być też posypanie chrupiącą, prażoną cebulką. Danie przygotujesz szybko i łatwo, znacznie prościej niż klasyczną francuską zupę cebulową, choć w smaku nie ustępuje jej niczym!
Szukasz szybkiego prostego przepisu na sobotni obiad, oto propozycja dla Cieb...
Odsłon: 526
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 1788
Szukasz szybkiego prostego przepisu na sobotni obiad, oto propozycja dla Cieb...
Odsłon: 526
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 1788
Składniki
Cebule pokrój w plastry o grubości ok. 5 mm. Łodygi selera drobno posiekaj.
W głębokim rondlu rozpuść masło. Dodaj cebulę i seler, smażąc je aż warzywa będą miękkie i przezroczyste, przez ok. 5-7 minut.
Dodaj mąkę i tymianek. Smaż całość przez kolejną minutę.
Stopniowo wlewaj bulion, mieszając, do uzyskania gładkiej konsystencji.
Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj wszystko bez przykrycia przez ok. 10 minut lub do miękkości warzyw.
Zblenduj zupę blenderem ręcznym lub ostrożnie przelej ją do blendera kielichowego, zmiksuj i przenieś ją ponownie do garnka. Dodaj śmietanę i gotuj wszystko na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut. Dopraw solą i pieprzem.
Zupę krem z cebuli podawaj na ciepło, z dodatkiem ciepłych grzanek, posypaną siekanym tymiankiem.
Resztki przechowuj w lodówce pod przykryciem i zużyj w ciągu 4 dni. Podgrzewaj na wolnym ogniu, cały czas mieszając.