Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zupa-krem ze szparagów"
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36028
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 168
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 304
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 364
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36028
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 168
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 304
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 364
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 3,80 zł
Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce, pędy obieramy. Wkładamy do zimnej wody wymieszanej z sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
W rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy obraną, posiekaną cebulę, szklimy. Dodajemy osączone z wody szparagi, zalewamy bulionem i dusimy 15 minut. Szparagi delikatnie wyjmujemy i odcinamy im główki, które posłużą do dekoracji zupy.
Resztę szparagów wraz z bulionem miksujemy na gładki krem, dolewając śmietanę roztrzepaną z surowymi żółtkami. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Zupę krótko gotujemy, cały czas mieszając. Rozlewamy do miseczek i dekorujemy odłożonymi główkami. Można ja też ozdobić natka pietruszki.
Wartość odżywcza jednej porcji: 133 kcal, białko: 11,9 g, tłuszcz: 18 g, węglowodany 11 gŹródło: Rewia