Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa pomidorowa troche inaczej - z wloska nutka, ze swiezych pomidorów i z pikantnymi klopsikami z miesa drobiowego z orzeszkami piniowymi i rodzynkami.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4134
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11325
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6498
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5478
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13517
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5290
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4134
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11325
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6498
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5478
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13517
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5290
Składniki
Obrac pomidory, przeciac na pól, wyskrobac nasiona i przecedzic przez sito zbierajac ich sok.Pomidory pokroic na kawalki. Marchewke, czosnek, cebule, seler i papryczke chilli drobno posiekac. Podgrzac oliwe z oliwek w wysokiej patelni i podsmazyc przygotowane skladniki, az beda szkliste, nastepnie dodac pomidory, sok z pokrojonych pomidorów i sok pomidorowy, wode i koncentrat pomidorowy, galazke rozmarynu, kawalek skóry z szynki i kosc od szynki lub zeberka. Doprawic sola i cukrem i gotowac na wolnym ogniu przez ok. 40 min. nastepnie usunac skóre, kosci i rozmaryn i ewentualnie jeszcze raz doprawic do smaku. Przygotowac klopsiki. Cebule drobno posiekac i smazyc przez kilka mniut na oliwie z oliwek. Czerstwa buleczke namoczyc w mleku i wycisnac, rodzynki namoczyc w wodzie przez ok. 20 min. natke pietruszki posiekac bardzo drobno. Wymieszac mielone z drobiu z cebulą, rodzynkami, orzeszkami piniowymi, jajkiem, natka pietruszki i namoczona bulka. Posolic i doprawic pieprzem cayenne. Z masy uformowac male kulki i delikatnie posypac je bułka tarta. Podgrzac oliwe z oliwek i maslo w teflonowej patelni i smazyc klopsiki na zloty kolor.
Zupe podawac w glebokich talerzach z klopsikami.
Mozna ja posypac drobno posiekanymi igielkami rozmarynu.