Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jedno z tych dań, które budzą ciepłe wspomnienia z dzieciństwa – zupa szczawiowa. Przepis babci to kwintesencja kwaskowatego smaku, aromatycznych warzyw i zapachu świeżego koperku. Należy do przepisów na zupę, którym trudno się oprzeć, szczególnie jeśli poszukujesz pomysłów na tradycyjny domowy obiad. Poza tym sezon na szczaw trwa dość krótko, dlatego warto z niego korzystać w pełni. Zwłaszcza chodzi tu o młode liście, z których możesz przygotować niesamowitą zupę szczawiową z jajkiem, zawierającą mnóstwo witaminy C, potasu i żelaza.
Tradycyjna zupa szczawiowa z ziemniakami przygotowywana jest na esencjonalnym wywarze mięsnym z dodatkiem młodego szczawiu. Bardzo ważne jest podsmażenie cebuli, marchewki, pietruszki i selera. Wystarczy je delikatnie zeszklić, aby zachowały swoją chrupkość, a także dodały domowego aromatu w bulionie. Przepis bazuje na prostych składnikach, które są łatwo dostępne. Przygotowanie nie jest skomplikowane, wystarczy kilka prostych kroków: zagotowanie wywaru, zeszklenie warzyw, dodanie ziemniaków i podsmażenie szczawiu. Tradycyjną zupę szczawiową obowiązkowo podawaj ją z jajkiem, które przełamuje kwaskowaty smak.
Zupa szczawiowa tradycyjna sprawdzi się jako lekki obiad lub pierwsze danie w tradycyjnym rodzinnym menu. Szczególnie dobrze smakuje wiosną i latem. Ma wszystko, czego szukasz w klasycznej polskiej kuchni – prostotę, głęboki smak i wywołuje przyjemne wspomnienia z dzieciństwa.
Przygotowanie zupy szczawiowej według przepisu babci jest proste. Podstawą jest wywar mięsny. Wrzuć żeberka wieprzowe albo kości od schabu do garnka, a następnie zalej je wodą. Dopiero wtedy powoli doprowadzaj do wrzenia. Pozwoli to uzyskać czysty klarowny bulion do tradycyjnej zupy szczawiowej. Jeśli pojawią się szumowiny, warto je zebrać łyżką.
Warzywa (marchew, pietruszkę, seler) zetrzyj na tarce o grubych oczkach – dzięki temu szybciej się podsmażą, ale zachowają swoją jędrność. Cebula może być posiekana w kostkę i później zeszklona na maśle. Wtedy zrobi się lekko słodka i podbije smak zupy. Ważne, aby nie smażyć warzyw zbyt długo – 2–3 minuty wystarczą. Kiedy dodasz warzywa do wywaru, warto odczekać kilka minut, zanim dorzucisz ziemniaki. Dzięki temu zupa będzie miała odpowiednią strukturę – ziemniaki ugotują się równomiernie i nie rozpadną się.
Szczaw to serce tej zupy – powinien być świeży, młody i dobrze umyty. Warto go wcześniej podsmażyć na maśle, bo dzięki temu jego smak staje się łagodniejszy, lekko orzechowy. Pamiętaj jednak, żeby nie gotować szczawiu zbyt długo po dodaniu do wywaru.
Ostatnim etapem są dodatki. Przed wlaniem śmietany, zahartuj ją, aby się nie zwarzyła i nie zepsuła wyglądu zupy szczawiowej. Koperek posiekaj, wtedy doda on wiosennego i świeżego aromatu.
Tradycyjnie podaje się zupę szczawiową z jajkiem ugotowanym na twardo. Najlepiej przekroić je na pół albo na ćwiartki. Ułóż je bezpośrednio na talerzu z gorącą zupą. Do szczawiowej świetnie pasuje także świeży chleb – najlepiej lekko chrupiący, np. z masłem lub odrobiną czosnku. Można również przygotować grzanki z czerstwego pieczywa – wystarczy pokroić je w kostkę, skropić oliwą i lekko podsmażyć lub upiec w piekarniku.
Jeśli chcesz, możesz zmodyfikować przepis na zupę szczawiową i podczas gotowania pominąć ziemniaki. Osobno przygotuj purée. Po wlaniu zupy do miski, dodaj 1-2 łyżki ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków. A może masz ochotę na jeszcze bardziej treściwą wersję? Dodaj do tradycyjnej szczawiowej kawałki podsmażonego wędzonego boczku
W tym przepisie na zupę szczawiową polecamy użyć żeberek wieprzowych albo kości od schabu. Dzięki temu zrobisz esencjonalny i mocno mięsny wywar. Żeberka powinny być mięsiste, świeże, bez nadmiaru tłuszczu. Z kolei kości zawierają nieco mniej mięsa, ale za to dodają mnóstwo smaku i kolagenu. Jednak nie są to jedyne opcje. Możesz też przygotować bulion z żeberek wieprzowych i skrzydełek z kurczaka, udek albo szyi indyczej. Wtedy zupa szczawiowa będzie delikatniejsza w smaku.
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2730
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1254
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 720
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 71
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2730
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1254
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 720
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 71
Składniki
Na mięsnym żeberku lub kościach od schabu ugotuj 3 l wywaru. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę. Szczaw dokładnie umyj i poszatkuj. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Na patelni rozpuść łyżkę masła, wrzuć pokrojoną cebulę, marchewkę, pietruszkę i selera. Zeszklij delikatnie - 2-3 minuty, by warzywa zachowały chrupkość - i wrzuć do gotującego się wywaru. Po 5 minutach dodaj ziemniaki. Dopraw solą.
Na patelni po warzywach rozpuść 2 łyżki masła i podsmaż szczaw. Gdy ziemniaki w zupie będą al dente, dodaj podsmażony szczaw i gotuj ok. 5 minut. Jeśli potrzeba, dodaj sól oraz pieprz do smaku.
Poszatkuj koperek. Śmietanę wymieszaj w szklance z chochla gorącej zupy, by się zahartowała. Wlej do zupy (już nie gotuj), dodaj koperek i zamieszaj. Zupę szczawiową podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami, które włóż bezpośrednio do talerza.