Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna zupa szczawiowa z jajkiem. Najlepiej smakuje wiosną, przygotowana z nowalijek. Taką zupę często przygotowała moja mama, dlatego lubię powracać to tego smaku. Poniżej oryginalny przepis na zupę szczawiową mojej mamy z czasów PRL-u. Koniecznie spróbujcie!
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 51
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 97
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 39
Słodki melon oraz słona szynka parmeńska to ciekawe połączenie, które genialn...
Odsłon: 36
Nie masz pomysłu, jakie danie wegetariańskie podać na grillu? Doskonale spraw...
Odsłon: 30
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 51
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 97
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 39
Słodki melon oraz słona szynka parmeńska to ciekawe połączenie, które genialn...
Odsłon: 36
Nie masz pomysłu, jakie danie wegetariańskie podać na grillu? Doskonale spraw...
Odsłon: 30
Składniki
Porcję rosołową oczyszczamy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu. W trakcie gotowania pozbywamy się z góry szumowiny (pilnujemy, żeby szumowina się nie zagotowała).
Marchewki, pietruszkę, selera i ziemniaki obieramy. Marchewkę kroimy w słupki, ziemniaki w kostkę. Cebulę obieramy z brązowych łupin i opalamy. Pora myjemy, kroimy wzdłuż na pół, następnie kroimy w cienkie paseczki. Warzywa wrzucamy do gotującego wywaru. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Zupę gotujemy przez około 20-30 minut.
Liście szczawiu płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Podsmażamy na patelni z rozgrzanym masłem.
Podsmażony szczaw przekładamy do zupy. Zupę szczawiową doprawiamy solą i pieprzem. Opcjonalnie możemy ją zabielić kwaśną śmietanką do zup. Gotujemy jeszcze przez około 10 minut.
Z ugotowanej zupy wyjmujemy korpus, pietruszkę, selera, cebulę, liście laurowe i ziele angielskie.
Jajka gotujemy na twardo (przez 10 minut w osolonym wrzątku).
Zupę szczawiową z PRL-u podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem przekrojonym na pół. Smacznego!