Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna zupa szczawiowa z jajkiem. Najlepiej smakuje wiosną, przygotowana z nowalijek. Taką zupę często przygotowała moja mama, dlatego lubię powracać to tego smaku. Poniżej oryginalny przepis na zupę szczawiową mojej mamy z czasów PRL-u. Koniecznie spróbujcie!
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 489
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 253
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9667
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1123
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4468
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 489
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 253
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9667
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1123
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4468
Składniki
Porcję rosołową oczyszczamy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu. W trakcie gotowania pozbywamy się z góry szumowiny (pilnujemy, żeby szumowina się nie zagotowała).
Marchewki, pietruszkę, selera i ziemniaki obieramy. Marchewkę kroimy w słupki, ziemniaki w kostkę. Cebulę obieramy z brązowych łupin i opalamy. Pora myjemy, kroimy wzdłuż na pół, następnie kroimy w cienkie paseczki. Warzywa wrzucamy do gotującego wywaru. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Zupę gotujemy przez około 20-30 minut.
Liście szczawiu płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Podsmażamy na patelni z rozgrzanym masłem.
Podsmażony szczaw przekładamy do zupy. Zupę szczawiową doprawiamy solą i pieprzem. Opcjonalnie możemy ją zabielić kwaśną śmietanką do zup. Gotujemy jeszcze przez około 10 minut.
Z ugotowanej zupy wyjmujemy korpus, pietruszkę, selera, cebulę, liście laurowe i ziele angielskie.
Jajka gotujemy na twardo (przez 10 minut w osolonym wrzątku).
Zupę szczawiową z PRL-u podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem przekrojonym na pół. Smacznego!