Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa szparagowa

Zupa szparagowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 158 Ocena: 896

Dodano:

Odsłon: 872

Zupę tą przygotowuję w sezonie szparagowym. Jadamy ją zaciągniętą śmietanką. Jako dodatek służą grzanki lub groszek ptysiowy.

Składniki

  • Szparagi (0,5-1kg)
  • Dodatki: Liście lubczyku, koperek (garść), sól (1 łyżeczka), cukier (1 łyżeczka).
  • Śmietanka 12% (100ml).
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Szparagi obrać. Obrane szparagi dzielę na pół – górną cześć podaję jako dodatek do obiadu a dolną kroję na kawałki 2 cm.
    2. Kilka szparagów kroje w kawałki żeby zostały mi się główki do dekoracji zupy.
    3. Dodać liście lubczyku, sól, cukier.
    4. Na wolnym ogniu gotować 20 min.

  2. 5. Wyjąć górną cześć szparagów (podaję do obiadu polane zasmażoną w maśle bułką tartą).
    6. Główki wyjmuję spośród kawałków na zupę.

  3. 7. Pokrojone na kawałki szparagi miksuję w wodzie, w której się gotowały.

  4. 8. Zaprawiam śmietanką i dodaje posiekany koperek.

  5. 9. Podaje ozdobione kilkoma główkami i groszkiem ptysiowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń