Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z botwinki

Zupa z botwinki

Autor:

Przepisów i artykułów: 531 Ocena: 2934

Dodano:

Odsłon: 2210

Gotując dziś zupkę bardzo zatęskniło mi się za latem i ogrodem w którym sieję moje warzywka. No cóż puki co muszę gotować z kupnej botwiny ale też dobrze że można kupić. Botwinka to jedna z naszych ulubionych zup. Można również ugotować osobno do ziemniaków ze skwarkami my zaś lubimy bardziej w formie zupy. A jak wy lubicie botwinkę ?

Składniki

  • 1 kg porcji z kurczaka (mam swoje z kurczaka brojler),
  • 2 średnie marchewki,
  • 300 g botwiny,
  • 1 mały pęczek natki pietruszki,
  • 1 mały pęczek kopru,
  • 3/4 kubka śmietany 18 % (kubek 330 ml),
  • 6-8 ziemniaków (w zależności od wielkości ziemniaka i gęstości zupy),
  • 1 łyżka liści pora,
  • 1-1,5 łyżki ulubionej przyprawy z dodatkiem soli.
  • dodatkowo do botwiny :
  • 2 łyżki cukru,
  • 2,5-3 łyżek octu.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa z botwinki

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać 2,5 litra wody dodać umyte porcje kurczaka lub inne mięso jakie kto woli oraz marchew pokrojona dowolnie. Gotować do miękkości mięsa w międzyczasie zebrać z gotującego się wywaru powstałe szumowiny.

  2. W czasie gdy mięso się gotuje. Przygotować botwinę, oczyścić buraczki pokroić drobno razem z liśćmi, umyć i przełożyć na durszlak aby botwina ociekła z nadmiaru wody. Następnie przełożyć z durszlaka do miski wsypać cukier dodać ocet i wymieszać, pozostawić na czas gotowania się zupy aby botwina wchłonęła ocet i cukier.

  3. Jak już mięso z wywaru jest całkowicie miękkie wyjąć go, dolać wody ( bo wiadomo gdy mięso w wywarze się gotuję to wody zawsze trochę wyparuje ). Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz liście pora, dodać również na początek około łyżki przyprawy z dodatkiem soli. Całość gotować do miękkości ziemniaków.

  4. Gdy już ziemniaki są miękkie dodać przygotowaną botwinę następnie wkroić natkę pietruszki oraz koper i gotować na wolnym ogniu do czasu miękkości buraczka. W międzyczasie śmietanę rozrobić z wywarem od zupy aby nie było grudek.

  5. Zalać zupę przygotowaną śmietaną i szybkim ruchem za pomocą łyżki wymieszać aby śmietana się nie zważyła. Zupkę zagotować i odstawić. Jak już wiadomo takie zupy jak grochowa, szczawiowa, buraczkowa są najlepsze na drugi dzień, ale i ta wyszła smaczna choć za parę godzin będzie lepsza niż od razu po ugotowaniu.

  6. Zupa wyszła bardzo smaczna podałam ją z chlebkiem który dziś upiekłam, bardzo fajnie się komponował z zupą. Rodzinka była zachwycona ponieważ dawno nie robiłam zupy buraczkowej którą bardzo uwielbiają.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń