Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z karpia z pieczarkami

Zupa z karpia z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 249 Ocena: 2122

Dodano:

Odsłon: 4

Wypróbowany przepis na "Zupa z karpia z pieczarkami"

Składniki

  • 300 g karpia
  • 400 g jarzyn (marchew
  • seler
  • pietruszka)
  • 1 cebula
  • sól
  • ziele angielskie
  • całe ziarenka pieprzu
  • liść laurowy
  • 100 g masła
  • 80 g mąki gładkiej
  • 100 g pieczarek
  • 200 ml śmietany
  • 2 kromki chleba
  • olej
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Karpia pokrój w mniejsze kawałki. Włóż go do garnka, dodaj pokrojone jarzyny i cebulę. Zalej zimną wodą, posól i dodaj ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Gotuj powoli przez 40 minut, a podczas gotowania szumuj.

  2. Rozpuść masło i stale mieszając, dodawaj mąkę. Przygotuj złotawą zasmażkę, potem odstaw ją i poczekaj, aż ostygnie. Odcedź bulion. Pokrój drobno ugotowane warzywa. Zdejmij skórę z karpia, wyjmij ości i porozrywaj lub pokrój mięso. Do bulionu dodaj zasmażkę i gotując na małym ogniu, mieszaj miotełką. Gotuj 20 minut, na koniec dodaj śmietanę.

  3. Pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż. Razem z mięsem i pokrojonymi warzywami dodaj je do zupy i podgrzej. Pokrój chleb w paseczki i przyrumień na oleju. Zupę dopraw solą i pieprzem i podawaj z grzankami z chleba.

  4. Czas przygotowania: 70 minut. Poziom: średni

    Źródło: TV14

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń