Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubimy taki prawie-krupnik, którym jest w istocie zupa z leśnych grzybów z kaszą. Można użyć dowolnej kaszy, ale ja najbardziej lubię kaszę jęczmienną, najlepiej taką niezbyt drobną. Jednak pęczak nie sprawdza mi się w tej zupie, ponieważ preferuję tu kaszę łamaną. I na koniec koniecznie duuużo zieleniny, u mnie jest to najczęściej natka pietruszki. Pyyycha!
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3594
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34201
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1469
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113634
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3594
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34201
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1469
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113634
Składniki
Włoszczyznę umyj i obierz ze skórek, a następnie pokrój warzywa korzeniowe w niedużą kostkę, a por w półplasterki. Cebulę obierz z łusek i przekrój najpierw na pół, a następnie każdą połówkę znowu wzdłuż na pół i w cienkie ćwierć-plasterki. Obierki z warzyw warto zachować w lodówce lub zamrażarce, aby później ugotować z nich wyśmienity i bardzo esencjonalny bulion z obierek. Przepis na ten bulion znajdziesz na blogu, jest też na Smakerze.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę nieco większą, niż pozostałe warzywa.
Grzyby oczyść z leśnych paprochów, a jeśli są bardzo zapiaszczone, opłucz je wodą. Duże kapelusze pokrój w zgrabne kawałki, takie na jeden kęs. Małe kapelusze możesz pozostawić w całości lub przekroić na pół.
W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj do niej pokrojoną włoszczyznę, cebulę i ziemniaki, a gdy zawartość garnka ponownie się zagotuje – dodaj kaszę oraz grzyby. Dorzuć jeszcze ziele angielskie i liście laurowe oraz sól, na początek wystarczy łyżeczka soli.
Gotuj zupę 20-30 minut. Kasza jęczmienna wymaga gotowania przez 30 minut, ale kaszy gryczanej i bulgurowi wystarczy 20, a nawet 15 minut. Po prostu sprawdź, czy kasza już jest miękka, bo wtedy również cała zupa będzie ugotowana. Pod koniec przypraw ją jeszcze mielonym pieprzem i solą do smaku, a następnie zdejmij garnek z palnika.
Po zdjęciu zupy z ognia dodaj posiekaną zieloną pietruszkę oraz świeże masło (lub zamiennie śmietankę), wymieszaj i już możesz podawać.
Zupa z leśnych grzybów z kaszą jest bardzo aromatycznym i sycącym daniem, dzięki czemu może stanowić pyszny i prosty obiad jednogarnkowy. Ja lubię ją tak bardzo, że ugotowałam wielką porcję ze zmniejszoną ilością wody, a następnie taką gęstą zupę zapasteryzowałam w słoikach.
Smacznego!