Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z Salsefii i Skozonery z niebieskimi ziemniakami Miód malina , niebo w gębie ps. Nic dziwnego, że wielu naukowców uznaje kuchnię Vitoriańską za jedną z najzdrowszych i najsmaczniejszych albowiem oba warzywa były popularne szczególnie w czasach Victoriańskich .. Aranżacja talerza inspirowana kwiatami Queen of Sheba Salsefia – zapomniane warzywo, które warto odkryć na nowo Salsefia (inaczej kozibród porolistny) to roślina należąca do rodziny astrowatych. W stanie dzikim możesz spotkać ją w Europie Południowej, Tunezji, Algierii, Libii, Maroku, a także Turcji. Uprawia się ją również w celach kulinarnych – pierwsze wzmianki na ten temat pojawiły się już w starożytności. Cieszyła się dużą popularnością (szczególnie w XVI wieku), aż do momentu, gdy przyćmiła ją skorzonera , z którą do dziś jest mylona. Choć kozibród porolistny nie jest obecnie popularny w naszej kuchni, to okazuje się, że już wiele lat temu stosowano go w profilaktyce i leczeniu różnych dolegliwości oraz chorób. Salsefia była polecana (i nadal jest) osobom mającym osłabioną wątrobę, zmagającym się z wysokim poziomem cholesterolu, trójglicerydów, a także problemami żołądkowymi. Ponadto kozibród pospolity jest zalecany w profilaktyce i leczeniu miażdżycy oraz nadciśnienia tętniczego. Skorzonerę zaś stosowano w medycynie naturalnej jako antidotum na jad żmij – stąd jej ludowa nazwa: wężymord. .Skorzonera zawiera inulinę, która obniża poziom cukru we krwi, dlatego wyciąg z korzenia skorzonery stosuje się jako słodzik dla diabetyków. Inulina pomaga też normalizować poziom cukru w cukrzycy typu 2, zmniejsza również insulinooporność. Inulina ma również bardzo korzystne działanie na układ pokarmowy. Inulina zawiera probiotyczny błonnik, który wpływa korzystnie na rozwój dobroczynnych bakterii w przewodzie pokarmowym człowieka. Właściwa flora bakteryjna w jelitach to gwarancja dobrego trawienia i samopoczucia, a także prawidłowy poziom odporności organizmu – jedzenie skorzonery wzmacnia zatem nie tylko układ pokarmowy, ale też układ odpornościowy. Poprawia także metabolizm, co pomaga zachować szczupłą sylwetkę. Skorzonera zawiera również tiaminę, która korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego oraz pracę mięśni, metabolizm węglowodanów i produkcję kwasu solnego w żołądku.
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 211
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 395
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 211
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 395
Składniki
W wodzie gotujemy porcję rosołową i szponder z dodatkiem bulionu , gdy będą już miękkie , dodajemy krojone korzenie Salsefi i Skozoneryrazem z pokrojonymi liściami . Dodajemy także ziemniaki. Gdy te będą już miękkie , zaprawiamy całość śmietaną z dodatkiem odrobiny pieprzu i soli. Podajemy na talerzu z siekaną papryczką chilli i tartą dynią .
Ps. Zwarzywszy , że zarówno Skozonera ja i Salsefia mają dość sporo korzonków przybyszowych (bocznych) należy je dokładnie umyć i obrać obierakiem . Podobnie liście warto opłukać dokładnie , gdyż mają tendencję podobnie jak por zbierać rozmaite zanieczyszczenia w nasadzie liści.