Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Zupy
  • Zupa ze Salsefi i Skozonery z niebieskimi kartoflami
  • Zupy
  • Przepis na

Zupa ze Salsefi i Skozonery z niebieskimi kartoflami

16.10.2023 Odsłon: 203
5.0 (8 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
1-2 osoby
1-2 os.
londonsky
londonsky

Zupa z Salsefii i Skozonery z niebieskimi ziemniakami Miód malina , niebo w gębie ps. Nic dziwnego, że wielu naukowców uznaje kuchnię Vitoriańską za jedną z najzdrowszych i najsmaczniejszych albowiem oba warzywa były popularne szczególnie w czasach Victoriańskich .. Aranżacja talerza inspirowana kwiatami Queen of Sheba Salsefia – zapomniane warzywo, które warto odkryć na nowo Salsefia (inaczej kozibród porolistny) to roślina należąca do rodziny astrowatych. W stanie dzikim możesz spotkać ją w Europie Południowej, Tunezji, Algierii, Libii, Maroku, a także Turcji. Uprawia się ją również w celach kulinarnych – pierwsze wzmianki na ten temat pojawiły się już w starożytności. Cieszyła się dużą popularnością (szczególnie w XVI wieku), aż do momentu, gdy przyćmiła ją skorzonera , z którą do dziś jest mylona. Choć kozibród porolistny nie jest obecnie popularny w naszej kuchni, to okazuje się, że już wiele lat temu stosowano go w profilaktyce i leczeniu różnych dolegliwości oraz chorób. Salsefia była polecana (i nadal jest) osobom mającym osłabioną wątrobę, zmagającym się z wysokim poziomem cholesterolu, trójglicerydów, a także problemami żołądkowymi. Ponadto kozibród pospolity jest zalecany w profilaktyce i leczeniu miażdżycy oraz nadciśnienia tętniczego. Skorzonerę zaś stosowano w medycynie naturalnej jako antidotum na jad żmij – stąd jej ludowa nazwa: wężymord. .Skorzonera zawiera inulinę, która obniża poziom cukru we krwi, dlatego wyciąg z korzenia skorzonery stosuje się jako słodzik dla diabetyków. Inulina pomaga też normalizować poziom cukru w cukrzycy typu 2, zmniejsza również insulinooporność. Inulina ma również bardzo korzystne działanie na układ pokarmowy. Inulina zawiera probiotyczny błonnik, który wpływa korzystnie na rozwój dobroczynnych bakterii w przewodzie pokarmowym człowieka. Właściwa flora bakteryjna w jelitach to gwarancja dobrego trawienia i samopoczucia, a także prawidłowy poziom odporności organizmu – jedzenie skorzonery wzmacnia zatem nie tylko układ pokarmowy, ale też układ odpornościowy. Poprawia także metabolizm, co pomaga zachować szczupłą sylwetkę. Skorzonera zawiera również tiaminę, która korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego oraz pracę mięśni, metabolizm węglowodanów i produkcję kwasu solnego w żołądku.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przepis w Waszym wykonaniu (9)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Dania główne

Kurczak po kozacku

Dania główne Kurczak po kozacku

Kurczak po kozacku to pomysł na bardzo szybki i jakże smaczny obiad. Do jego...

  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Curry

Odsłon: 28419

do 30 min 30 min
35

Przepis dnia

SlodkoSlodka83
SlodkoSlodka83
Pieczywo

Rwany chlebek czosnkowo-ziołowy.

Pieczywo Rwany chlebek czosnkowo-ziołowy.

Jeśli kochasz pieczywo czosnkowe jak ja to uwierz mi, że jest to najlepszy ch...

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Czosnek
  • Oregano
  • Rozmaryn
  • Chleby

Odsłon: 1062348

> 60 min >60 min
2433
GREGORHSPEED
GREGORHSPEED
Dodatki

Pieczarki duszone z cebulą

Dodatki Pieczarki duszone z cebulą

Świetny dodatek do ziemniaków ,kasz czy makaronu. Zamiast cebuli użyć można p...

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Grzyby
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Tymianek

Odsłon: 16172

do 30 min 30 min
32
smaker
smaker
Ciasta

Przepis na pierniczki toruńskie

Ciasta Przepis na pierniczki toruńskie

Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...

  • Boże Narodzenie
  • Walentynki
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 15906

do 60 min 60 min
21

Przepis dnia

smaker
smaker
Ciasta

Sernik rabarbarowy

Ciasta Sernik rabarbarowy

Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...

Odsłon: 4818

do 60 min 60 min
6
AM
AM
Sałatki

Ostra bawarska sałatka z zielonej fasolki

Sałatki Ostra bawarska sałatka z zielonej fasolki

Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Przyprawy

Odsłon: 572

> 60 min >60 min
2
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Dania główne

Kurczak po kozacku

Dania główne Kurczak po kozacku

Kurczak po kozacku to pomysł na bardzo szybki i jakże smaczny obiad. Do jego...

  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Curry

Odsłon: 28419

do 30 min 30 min
35

Przepis dnia

SlodkoSlodka83
SlodkoSlodka83
Pieczywo

Rwany chlebek czosnkowo-ziołowy.

Pieczywo Rwany chlebek czosnkowo-ziołowy.

Jeśli kochasz pieczywo czosnkowe jak ja to uwierz mi, że jest to najlepszy ch...

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Czosnek
  • Oregano
  • Rozmaryn
  • Chleby

Odsłon: 1062348

> 60 min >60 min
2433
GREGORHSPEED
GREGORHSPEED
Dodatki

Pieczarki duszone z cebulą

Dodatki Pieczarki duszone z cebulą

Świetny dodatek do ziemniaków ,kasz czy makaronu. Zamiast cebuli użyć można p...

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Grzyby
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Tymianek

Odsłon: 16172

do 30 min 30 min
32
smaker
smaker
Ciasta

Przepis na pierniczki toruńskie

Ciasta Przepis na pierniczki toruńskie

Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...

  • Boże Narodzenie
  • Walentynki
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 15906

do 60 min 60 min
21

Przepis dnia

smaker
smaker
Ciasta

Sernik rabarbarowy

Ciasta Sernik rabarbarowy

Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...

Odsłon: 4818

do 60 min 60 min
6
AM
AM
Sałatki

Ostra bawarska sałatka z zielonej fasolki

Sałatki Ostra bawarska sałatka z zielonej fasolki

Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Przyprawy

Odsłon: 572

> 60 min >60 min
2
Smaker
REKLAMA
Smaker
Zupy
Smaker
Zupa ze Salsefi i Skozonery z niebieskimi kartoflami
Autor:
londonsky
do 60 min
1-2 osoby

Składniki

  • 100 g korzenia Salsefii
  • 100 g Korzenia Skozonery
  • 100 g liści Salsefii i Skozonery
  • 1 Łyża pasty bulionowej
  • 3 litry wody
  • Porcja rosołowa dorobiowa
  • 1 szponder
  • 250 g ziemniaków niebieskich
  • 1 / 2 papryczki Łagodne chilli
  • 5 / 10 g tartej dyni
  • 2 / 3 łyżki śmietany gęstej do zaprawienia
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1

W wodzie gotujemy porcję rosołową i szponder z dodatkiem bulionu , gdy będą już miękkie , dodajemy krojone korzenie Salsefi i Skozoneryrazem z pokrojonymi liściami . Dodajemy także ziemniaki. Gdy te będą już miękkie , zaprawiamy całość śmietaną z dodatkiem odrobiny pieprzu i soli. Podajemy na talerzu z siekaną papryczką chilli i tartą dynią .

2

Ps. Zwarzywszy , że zarówno Skozonera ja i Salsefia mają dość sporo korzonków przybyszowych (bocznych) należy je dokładnie umyć i obrać obierakiem . Podobnie liście warto opłukać dokładnie , gdyż mają tendencję podobnie jak por zbierać rozmaite zanieczyszczenia w nasadzie liści.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki