Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdźcie nasz sprawdzony przepis na idealny żur wigilijny! To tradycyjna postna zupa, którą zrobisz w mgnieniu oka.
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 119
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 216
Kaszkowiec przeniesie cię w świat smaków dzieciństwa za sprawą kaszy manny i...
Odsłon: 1972
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 119
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 216
Kaszkowiec przeniesie cię w świat smaków dzieciństwa za sprawą kaszy manny i...
Odsłon: 1972
Składniki
Dzień przed przygotowywaniem zupy, wyciągnij suszone grzyby. Najlepiej sprawdzą się prawdziwki lub podgrzybki. Umieść je w dużym naczyniu i zalej wodą. Wlej tyle wody, żeby zakryła wszystkie grzyby (około 2 szklanki). Miskę przykryj i odstaw na całą noc w chłodne i suche miejsce.
Namoczone grzyby oraz wodę, w której grzyby się moczyły przez noc przełóż do mniejszego garnka. Przykryj przykrywką, zagotuj. Od tego momentu gotuj na najmniejszym palniku do miękkości - około 50 minut.
W międzyczasie przygotuj bulion warzywny. Do garnka wlej litr wody. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, łyżeczkę soli i pieprzu. Marchew, seler i korzeń pietruszki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Obierz również cebulę. Wszystkie warzywa przełóż do garnka i gotuj pod przykryciem. Po zagotowaniu się wody, zmniejsz moc palnika i gotuj do miękkości warzyw - około godzinę.
Z bulionu wyciągnij wszystkie warzywa oraz przyprawy. Zostaw czysty wywar.
Do wciąż gorącego bulionu dodaj ugotowane grzyby razem z wodą, w której się gotowały. Dodaj 2 ząbki czosnku. Jeśli to konieczne posól do smaku.
Całość ponownie połóż na palniku i dodaj zakwas żytni na żur. Przed wlaniem żuru wymieszaj go dokładnie. Dolewaj partiami. Po każdej wlanej partii mieszaj zupę, aż do momentu zagotowania się żuru i zagęszczenia.
Nie gotuj zupy za długo. To, ile dodasz zakwasu zależy od tego, jak kwaśną zupę lubisz. Im mniej żuru, tym zupa wyjdzie bardziej delikatna.