Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdźcie nasz sprawdzony przepis na idealny żur wigilijny! To tradycyjna postna zupa, którą zrobisz w mgnieniu oka.
Dzień przed przygotowywaniem zupy, wyciągnij suszone grzyby. Najlepiej sprawdzą się prawdziwki lub podgrzybki. Umieść je w dużym naczyniu i zalej wodą. Wlej tyle wody, żeby zakryła wszystkie grzyby (około 2 szklanki). Miskę przykryj i odstaw na całą noc w chłodne i suche miejsce.
Namoczone grzyby oraz wodę, w której grzyby się moczyły przez noc przełóż do mniejszego garnka. Przykryj przykrywką, zagotuj. Od tego momentu gotuj na najmniejszym palniku do miękkości - około 50 minut.
W międzyczasie przygotuj bulion warzywny. Do garnka wlej litr wody. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, łyżeczkę soli i pieprzu. Marchew, seler i korzeń pietruszki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Obierz również cebulę. Wszystkie warzywa przełóż do garnka i gotuj pod przykryciem. Po zagotowaniu się wody, zmniejsz moc palnika i gotuj do miękkości warzyw - około godzinę.
Z bulionu wyciągnij wszystkie warzywa oraz przyprawy. Zostaw czysty wywar.
Do wciąż gorącego bulionu dodaj ugotowane grzyby razem z wodą, w której się gotowały. Dodaj 2 ząbki czosnku. Jeśli to konieczne posól do smaku.
Całość ponownie połóż na palniku i dodaj zakwas żytni na żur. Przed wlaniem żuru wymieszaj go dokładnie. Dolewaj partiami. Po każdej wlanej partii mieszaj zupę, aż do momentu zagotowania się żuru i zagęszczenia.
Nie gotuj zupy za długo. To, ile dodasz zakwasu zależy od tego, jak kwaśną zupę lubisz. Im mniej żuru, tym zupa wyjdzie bardziej delikatna.
Na grzybki jeździmy z Mężem i Córcia na Mazury. Tam grzybki są najlepsze choć...
Odsłon: 2937
Prawdziwki marynowane w zalewie octowo grzybowej według Marioli.
Odsłon: 45478
Dzięki zamrożeniu surowych jajek w całości, po rozmrożeniu żółtko pozostaje k...
Odsłon: 2061
Delikatne, bardzo smaczne bułeczki posypane sezamem. Przepis na 20, 87 gramow...
Odsłon: 122
W poniższym przepisie prezentuję mój sposób na garnuszki chlebowe, które nie...
Odsłon: 377
Swojski chleb nie ma sobie równych. Tym razem tak na szybko, bez wyrastania....
Odsłon: 97
Dzięki zamrożeniu surowych jajek w całości, po rozmrożeniu żółtko pozostaje k...
Odsłon: 2061
Delikatne, bardzo smaczne bułeczki posypane sezamem. Przepis na 20, 87 gramow...
Odsłon: 122
W poniższym przepisie prezentuję mój sposób na garnuszki chlebowe, które nie...
Odsłon: 377
Swojski chleb nie ma sobie równych. Tym razem tak na szybko, bez wyrastania....
Odsłon: 97
Składniki
Dzień przed przygotowywaniem zupy, wyciągnij suszone grzyby. Najlepiej sprawdzą się prawdziwki lub podgrzybki. Umieść je w dużym naczyniu i zalej wodą. Wlej tyle wody, żeby zakryła wszystkie grzyby (około 2 szklanki). Miskę przykryj i odstaw na całą noc w chłodne i suche miejsce.
Namoczone grzyby oraz wodę, w której grzyby się moczyły przez noc przełóż do mniejszego garnka. Przykryj przykrywką, zagotuj. Od tego momentu gotuj na najmniejszym palniku do miękkości - około 50 minut.
W międzyczasie przygotuj bulion warzywny. Do garnka wlej litr wody. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, łyżeczkę soli i pieprzu. Marchew, seler i korzeń pietruszki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Obierz również cebulę. Wszystkie warzywa przełóż do garnka i gotuj pod przykryciem. Po zagotowaniu się wody, zmniejsz moc palnika i gotuj do miękkości warzyw - około godzinę.
Z bulionu wyciągnij wszystkie warzywa oraz przyprawy. Zostaw czysty wywar.
Do wciąż gorącego bulionu dodaj ugotowane grzyby razem z wodą, w której się gotowały. Dodaj 2 ząbki czosnku. Jeśli to konieczne posól do smaku.
Całość ponownie połóż na palniku i dodaj zakwas żytni na żur. Przed wlaniem żuru wymieszaj go dokładnie. Dolewaj partiami. Po każdej wlanej partii mieszaj zupę, aż do momentu zagotowania się żuru i zagęszczenia.
Nie gotuj zupy za długo. To, ile dodasz zakwasu zależy od tego, jak kwaśną zupę lubisz. Im mniej żuru, tym zupa wyjdzie bardziej delikatna.
Przepisy Zupy
Zupy
Lekka zupka
Zupy
ZUPA Z SOCZEWICY. Wspaniała w swojej prostocie.
Zupy
Zupa ryżanka
Zupy
Chłodnik pomidorowy z pieczonymi burakami według Ewy Wachowicz
Lekka zupka
Bardzo rzadko w moim domu serwujemy obiad składający się z dwóch dań jedno po...
Odsłon: 351
ZUPA Z SOCZEWICY. Wspaniała w swojej prostocie.
Ten arcy prosty przepis na zupę z soczewicy znany jest na całym Bliskim Wscho...
Odsłon: 275