Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żur żeniaty to zupa ze Śląska. Jeden z najsmaczniejszych żurów w naszej , polskiej kuchni tradycyjnej. Żeniaty znaczy żonaty, albo ożeniony. bo jest on gotowany „na bogato”, czyli żeniony z ziemniakami, często podawanymi osobno, obficie okraszanymi, kiełbasą śląską oczywiście, boczkiem wędzonym i słoniną wytapianą na patelni. Żur żeniaty jest do tego wyrazisty i kwaśny, robiony na wyśmienitym zakwasie żytnim. Żur ten to doskonała propozycja na wielkanocny stół.
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 3960
Kruche i mocno maślane ciasteczka kakaowe z kawałkami białej czekolady. Bardz...
Odsłon: 139
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 550
Ciasto smakuje rewelacyjnie i pięknie wygląda. Masa jogurtowa zrobiona jest z...
Odsłon: 346
Gulasz z karkówki to mój kolejny pomysł na pyszny i prosty w przygotowaniu ob...
Odsłon: 165
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 3960
Kruche i mocno maślane ciasteczka kakaowe z kawałkami białej czekolady. Bardz...
Odsłon: 139
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 550
Ciasto smakuje rewelacyjnie i pięknie wygląda. Masa jogurtowa zrobiona jest z...
Odsłon: 346
Gulasz z karkówki to mój kolejny pomysł na pyszny i prosty w przygotowaniu ob...
Odsłon: 165
Składniki
Do dużego garnka (5-6 l) wlewamy wodę, wstawiamy na ogień, wrzucamy kości wędzone, połowę boczku wędzonego w całości, ze skórką, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy wywar na wolnym ogniu godzinę. Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę niezbyt drobną i dajemy do gotującego się wywaru.
Na patelni wytapiamy słoninę pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy do niej resztę boczku również pokrojonego i kiełbasę śląską w półplasterkach. Na koniec wrzucamy na patelnię poszatkowaną cebulę. Wszystko dobrze podsmażamy na złocisty kolor.
Z wywaru wyjmujemy boczek i kości wędzone, ziemniaki są już miękkie, wrzucamy całe dobro z patelni. Miażdżymy czosnek, dorzucamy do żuru .Dodajemy na koniec majeranek i zakwas. Pozostało przyprawić zupę solą, pieprzem i cukrem.
Żur żeniaty gotowy!
W tradycji śląskiej do żuru żeniatego nie dodajemy jajek, ale w święta możemy zrobić wyjątek i do każdego talerza dołożyć po jajeczku.