Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i sycący żurek na wędzonce z białą kiełbasą i jajkiem na zakwasie.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11918
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16315
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5216
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11918
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16315
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5216
Składniki
Z wędzonej kości i włoszczyzny przygotowujemy wywar. W garnku umieszczamy wędzoną kość podzieloną na mniejsze części oraz włoszczyznę: marchew, pietruszkę, kawałek selera i pora oraz czosnek. Wszystko zalewamy zimną wodą w ilości około 1,5 litra. Do gotującego się wywaru dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka czarnego pieprzu oraz majeranek, wywar gotujemy około 40 minut.
Obraną cebulę kroimy w małą kostkę a białą kiełbasę w plastry. Na patelni z rozgrzanym tłuszczem rumienimy cebulę od czasu do czasu mieszając, następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę i wszystko razem podsmażamy. Z ugotowanego wywaru wyjmujemy wędzoną kość i włoszczyznę ( warzyw nie wyrzucamy można z nich zrobić sałatkę) a następnie wrzucamy do niego podsmażoną cebulę i kiełbasę, całość gotujemy około 5 minut.
W misce łączymy zakwas na żurek oraz śmietanę, gotową zawiesinę wlewamy do zupy i wszystko chwilę gotujemy, doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem, dodajemy tarty chrzan, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Trzy ugotowane na twardo jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach i łączymy z żurkiem, pozostałymi jajkami pokrojonymi ćwiartki dekorujemy zupę.