Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żurek to idealna zupa na zimowe dni. Przygotowana na bogato jest nie tylko pyszna i rozgrzewająca ale i bardzo sycąca. Moja wersja żurku to taka mieszanka zalewajki, żurku podkarpackiego i "twórczości własnej":) Ale zapewniam że to połączenie smakuje znakomicie, zaspokoi największy głód i rozgrzeje w największy chłód:)
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 23
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 130
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4181
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8611
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 877
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 23
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 130
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4181
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8611
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 877
Składniki
Grzyby suszone zalewamy letnią wodą i odstawiamy na dwie godziny. Po tym czasie grzyby gotujemy do miękkości /w wodzie w której się moczyły/. Następnie odcedzamy /wywar zachowujemy/ i grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Do żurku dodałam fasolę z puszki - żeby było szybciej i prościej:) Odcedzamy ją i przepłukujemy na sicie. Ale możemy użyć surowej fasoli - zalewamy ją na noc wodą a następnego dnia gotujemy do miękkości. Ziemniaki, marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty i lekko solimy. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy pokrojoną kiełbasę wędzoną. Boczek i kiełbasę śląską/zwyczajną kroimy w kostkę. Na patelnię wrzucamy pokrojony boczek i podsmażamy na małym ogniu aż wytopi się trochę tłuszczu. Dodajemy kiełbasę i smażymy aż się przyrumieni. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek i smażymy 2-3 min często mieszając. Całość dodajemy do garnka z wywarem z warzywami. Dodajemy także fasolę oraz grzyby wraz z wodą, w której się gotowały. Dodajemy majeranek i wlewamy porcjami zakwas. Ilość zakwasu zależy od jego "mocy" i smaków jakie lubimy. Całość zagotowujemy, doprawiamy ostatecznie do smaku i gotujemy ok. 5- 10 min. często mieszając.