Rozstrzygnięcie konkursu: Jakie danie kojarzy Ci się z Nowym Jorkiem i dlaczego?

Z Nowym Jorkiem zdecydowanie kojarzy nam się bajgiel z serem oraz karmelowa latte. Jakie kulinarnie skojarzenia mają zwycięzcy konkursu? Zobaczcie sami.

Ogromnie dziękujemy za wszystkie przesłane na konkurs zgłoszenia. W waszych odpowiedziach królowały raczej szybkie dania typu hot-dog i burger. Jakoś nas to nie dziwi, w końcu Nowojorczycy żyją w ciągłym biegu.

Książki "Smitten Kitchen, czyli Nowy Jork na talerzu" powędrują do:

Pani Magdy

"Żółte taksówki i hot-dogi to pierwsza myśl jaka mi przychodzi do głowy gdy wyobrażam sobie Nowy Jork. Budki z hot dogami ścielą się gęsto na każdej przecznicy niczym największa duma miasta. Ten najsłynniejszy z oryginalnych nowojorskich specjałów zaskakuje prostotą- chrupiąca bułka z parówką polaną musztardą i ketchupem, często z dodatkiem sera, chilli, majonezu i prażonej cebulki- prościej się nie da i pewnie w tej prostocie jest metoda, dzięki której każdy na świecie mimo niejednoznacznie brzmiącej nazwy wie czym jest ów hot dog. Łatwo, szybko, tanio i pysznie w najprostszy, mało wykwintny ale jakże satysfakcjonujący sposób."

Bellapi

"Przede wszystkim proste i szybkie dania. Życie w tej metropolii jest tak szybkie że ludzie nie mają czasu na długie przesiadywanie przy stole. Najbliższe skojarzenie to Burger wołowy z pieczonymi ziemniakami. Wpadam do Baru zamawiam, express i wychodzę w jednej ręce trzymając soczystego burgera w drugiej pyszne pieczone ziemniaki w papierowym rożku. Na deser słynny cheesecake czyli mini sernik aksamitny i delikatny z wielką truskawą:) i syropem. Dlaczego akurat to. Szybko smacznie i niekoniecznie tłusto. Nie piszę tu o typowym Macdonald czy Burger Kingu. Podstawą to typowy bar gdzie kelnerki co chwilę podchodzą do stolika i pytają się o darmową dolewkę kawy."

Pani Lidia

"Dania kojarzące się z Nowym Jorkiem to zdecydowanie te, które serwują food trucki gdzie można spotkać się z etniczną kuchnią, energetycznymi szejkami czy kuchnią bio. Ja zdecydowanie wybieram tego food tracka, w którym czuć zamiłowanie do gotowania, gdzie farmer sprzedaje hamburgera z zagrodowymi serami w towarzystwie szczęśliwych sałat i frytkami z organicznego ziemniaka wśród świeżych ziół. To niezwykle przyjemne połączenie dla tech którzy maja nieniepokojoną potrzebę smakowania życia poprzez odkrywanie nowych smaków, które pozostają przez długi czas w pamięci."

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 125

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 55

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2