Rozstrzygnięcie konkursu: Jakie danie makaronowe chciałbyś przygotować wspólnie z siostrą Salomeą?

Kto odkryje kuchenne tajniki właściwego przygotowania dań makaronowych? Zobaczcie nagrodzone odpowiedzi.

Bardzo dziękujemy za tak liczne zgłoszenia na konkurs. Jak zwykle mieliśmy nie lada kłopot, aby wybrać zwycięzców. Po burzliwych obradach jury, udało nam się jednak wyłonić pięciu laureatów, do których powędruje książka Siostry Salomei. Oto ich odpowiedzi:

Katarzyna G.

Podziwiam siostrę Salomeę za to, że jej daniom nigdy nic nie brakuje. Najbardziej chciałabym przygotować z nią makaron z dynią, grzybami i orzechami laskowymi. Cała rodzina go uwielbia, ale wszyscy mamy to samo odczucie: czegoś mu jednak brakuje. Chciałabym, żeby siostra Salomea swoim 6 zmysłem dobrała odpowiednią przyprawę i skomponowała danie z nami tak, by w pełni satysfakcjonowało nasze kubki smakowe.

Ela G.

Chciałabym przygotować z siostrą Salomeą spaghetti Petera Clemenzy z Ojca chrzestnego. W książce i filmie dosyć długa scena została poświęcona opisowi jak to danie powinno być przygotowana. To podobno tradycyjne, sycylijskie danie. Siostra Salomea poznawała tajniki kuchni włoskiej u źródeł więc z pewnością wiedziałaby czy danie opisane przez Clemenzę smakuje tak jak powinno. Uwielbiam tę scenę ze względu na dokładny opis dania oraz zachwyt uczestników biesiady, że jest to najlepsze danie. Danie zawierało pulpeciki mięsne, sos pomidorowy przyprawiony sekretnym składnikiem Clemenzy, czyli cukrem. Od obejrzenia filmu staram się robic mój makaron zgodnie z tym przepisem, ale wiadomo, że polskie warunki różnią się od włoskich, tak samo produkty. Chciałabym nauczyć się tego prostego dania od kogoś, kto miał dostęp do źródeł.

Gosia

Chciałabym przygotować Lasagne!
Ponieważ jak do tej pory próbowałam kilka razy, ale nigdy nie wyszło mi naprawdę smaczne!
Co jedynie potwierdza tezę, że dania z makaronami nie są wcale takie proste jak nam by się mogło wydawać!

Arkadiusz G.

WoW! Normalnie z tą książką trafiliście w moje gusta. Uwielbiam makarony i jestem ich fanem. Nie tylko dlatego, że można prosto i szybko przygotować sycące i pyszne danie. Makarony są wdzięcznym tematem, właściwie nieziemsko smakują ze wszystkim. Najbardziej ciekawi mnie sposób łączenia z owocami. Właśnie taki chciałbym z siostrą Salomeą przygotować. W zasadzie kilka jadłem, ale chętnie poznałbym nowe przepisy.

Aneta R.

Spośród dań makaronowych chciałabym przygotować razem z ekspertem makaron z sosem bolognese. To jedno z najsłynniejszych, klasycznych dań kuchni włoskiej. W Internecie można wyszukać wiele propozycji przygotowania tego dania w sposób prosty i szybki, z różnymi dodatkami, zawsze z makaronem spaghetti. Wiem jednak, że ten tradycyjny sos gotuje się nawet kilka godzin, a im dłużej, tym lepiej. Czytałam również, że sos bolognese nie podaje się z makaronem spaghetti, tylko z tagliatelle lub pappardelle. Podobno cienkie nitki spaghetti są za delikatne na tak ciężki sos. Chciałabym poznać oryginalny przepis na sos bolognese, sposób jego przygotowania i podania, by móc przygotować danie pełne smaku i aromatu, które nie będzie ustępować tradycyjnej kuchni włoskiej.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 126

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 59

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2