Do góry

Newsy

Smaczne i niedrogie święta!

Jak nie dać się zwariować i nie wydać fortuny na święta? Przedstawiamy 5 propozycji na smaczne i niedrogie dania wielkanocne. Smażone jajka w skorupkach, pieczona biała kiełbasa, pascha to wszystko może zagościć na Twoim stole!

Podczas świąt Wielkiej Nocy nie może zabraknąć jajek. Zamieńmy jednak klasycznie przygotowane jajka z majonezem na jajka smażone w skorupkach.

Jajka smażone w skorupkach

INTERIA.PL
Składniki na 6 porcji:

- 6 jajek,
- 4 suszone prawdziwki
- 1 cebula,
- 1/2 pęczka natki
- łyżka masła, sól
- kilka łyżek bułki tartej do panierowania
- pieprz czarny mielony
- koperek i sałata do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Grzybki umyć, namoczyć. Ugotować w tej samej wodzie, ostudzić, drobno posiekać.
2. Cebulę obrać, pokroić w małą kosteczkę i zeszklić na maśle. Dodać prawdziwki. Smażyć razem jeszcze kilka minut. Zdjąć z patelni, ostudzić.
3. Jajka ugotować na twardo (9-10 minut). Zalać zimną wodą, ostudzić. Ostrym nożem przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć łyżeczką białko i żółtko, uważając, aby nie uszkodzić skorupek.
4. Posiekać natkę oraz żółtka i białka jajek. Wymieszać z grzybami i cebulą, przyprawić na pikantnie i połączyć z natką.
5. Przygotowanym farszem napełnić połówki skorupek. Bułkę tartą wsypać na płaski talerz. Lekko docisnąć do niej połówki jajek tak, aby bułka równomiernie pokryła nadzienie. Nadmiar bułki lekko strząsnąć. Na patelni rozgrzać olej. Ostrożnie, farszem do dołu układać na nim jajka i smażyć na złoty kolor. Ułożyć na półmisku, udekorować koperkiem i sałatą.

Jeśli nie masz ochoty na smażone jajka, proponujemy lżejsze danie: jajka z kiełbasą, kiszonym ogórkiem i szczypiorkiem.

Poznaj wielkanocne zwyczaje. Wypróbuj przepisy!

Jajka w gniazdkach

Składniki na 4 porcje:

- 4 średniej wielkości pomidory
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 4 łyżki majonezu
- szczypiorek
- 3 rzodkiewki
- 8 plasterków kiełbasy
- 4 plasterki ogórka kiszonego
- rzeżucha
INTERIA.PL


Sposób przygotowania:

1.Jajka obrać ze skorupek.. Pomidorom ściąć czapeczki, wydrążyć miąższ ustawić do góry dnem, aby dobrze wyciekł sok.
2.Następnie do każdego pomidorów włożyć po łyżce majonezu.
3.Każde jajko z cieńszej strony naciąć trzykrotnie. W jedno nacięcie włożyć po 2 plasterki kiełbasy, w drugie plasterki rzodkiewki i wąsy szczypiorku, a w trzecie plastry ogórka kiszonego. 4.Jajka umieścić w pomidorowych gniazdkach. Brzegi pomidorków posypać rzeżuchą. Pomidory ustawić na półmisku przybranym rukolą.

Poznaj wielkanocne zwyczaje. Wypróbuj przepisy!


W wielu regionach biała kiełbasa króluje na wielkanocnym stole. Wypróbuj sprawdzony przepis!


Pieczona biała kiełbasa:

Składniki na 6 porcji:

- 1,5-2 kg białej kiełbasy,
- 2 łyżki oliwy
- szklanka piwa karmelowego, listek laurowy
- 2 ziarenka pieprzu,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- pomidorki koktajlowe i zielenina (np. koperek, natka,tymianek) do dekoracji
- po 3 łyżki musztardy i ketchupu
- 2-3 łyżki gotowego chrzanu (ze słoiczka)
- paczka gotowych startych buraczków
- sól, cukier, sok z cytryny

Sposób przygotowania:

1. Kiełbasę ułożyć w nasmarowanej tłuszczem formie żaroodpornej, z wierzchu posmarować olejem. Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 200°C. W połowie czasu pieczenia podlać piwem karmelowym, dodać listek laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego.
2. Przygotować ćwikłę: chrzan przełożyć do miseczki, dodać buraczki. Wymieszać. Dobrze przyprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny. Odstawić, aby smaki się "przegryzły".
3. Gotową kiełbasę przełożyć na ogrzany półmisek. Udekorować pomidorkami koktajlowymi oraz bukiecikami świeżych ziół. Podać z dodatkiem sosów: ćwikły, ketchupu i musztardy. 4.Obok w bulionówce można ustawić żurek lub zupę chrzanową do picia. Podać kilka rodzajów świeżego pieczywa. Dobrym dodatkiem będą też grzybki marynowane i rozmaite
pikle (np. ogórki konserwowe, papryka , złote i srebrne cebulki, minikukurydza).

Poznaj wielkanocne zwyczaje. Wypróbuj przepisy!


Szybka i przede wszystkim niedroga w przygotowaniu sałatka.

Sałatka wielkanocna

Składniki na 4 porcje:
INTERIA.PL

- 4 jajka,
- puszka kukurydzy,
- 20 dag żółtego sera,
- 20 dag szynki konserwowej,
- 2 średnie pory,
- 8 plastrów ananasa,
- majonez.

Sposób przygotowania:

1.Jajka ugotować na twardo. Pokroić je w kostkę. Szynkę pokroić w paski, plastry ananasa w kostkę. Pory umyć, odkroić ciemne części i końcówki. Pokroić je w krążki.
2.W wysokim szklanym naczyniu układać warstwowo: jajka, kukurydzę, pora, szynkę, ananasa. Każdą warstwę przełożyć majonezem.
3.Na końcu sałatkę przykryć "koł-derką" ze startego żółtego sera i oz-dobić natką pietruszki.
4.Sałatka nie wymaga przypraw - ma doskonale skomponowany smak.

Poznaj wielkanocne zwyczaje. Wypróbuj przepisy!


Pascha to tradycyjna potrawa wielkanocna swoimi korzeniami sięgająca Rosji oraz Ukrainy. W Polsce serwowana jest najczęściej na Kresach Wschodnich. Zobacz jak krok po kroku przygotować ten rarytas.

Pascha
INTERIA.PL

Składniki:

-1 kg półtłustego sera białego
-12 dag masła
-5 jajek
-250 ml gęstej, kwaśnej śmietany
-10 dag rodzynek
-20 dag cukru
-skórka otarta z cytryny
-po łyżce kandyzowanej skórki cytrynowej i pomarańczowej
-kandyzowane owoce

Sposób przygotowania:

1.Świeży ser półtłusty najpierw trzykrotnie powinnaś zmielić w maszynce do mięsa, używając sitka o najdrobniejszych oczkach. Najlepszą masę serową o kremowej konsystencji uzyskasz również wtedy, gdy zmiksujesz półtłusty ser przez około 2-3 minuty

2.W rondlu roztop masło. Następnie dodaj 5 wybitych jaj, kwaśną śmietanę i zmielony ser. Stale mieszając, podgrzewaj na wolnym ogniu. (Uwaga! Nie pozwól, by masa się zagotowała!). Kiedy w masie zauważysz pęcherzyki powietrza, zdejmij rondel z ognia. Ostudź masę, od czasu do czasu.

3.Do letniej masy wsyp rodzynki, pokrojoną kandyzowaną skórkę,owoce oraz rdzeń z laski wanilii (lub drobno posiekany strączek), skórkę otartą z cytryny i cukier.Delikatnie wszystko przemieszaj.

4. Następnie formę na paschę (może być gliniana doniczka). Formą wypełnioną masą, lekko uderz w stół. Dzięki temu zabiegowi uwolnisz pęcherzyki powietrza.

5.Przykryj talerzem lub drewnianą deseczką do krojenia, ustaw na podstawce, do której spłynie serwatka, i ochładzaj przez 24 godziny. Gotową paschę wyłóż .

Poznaj wielkanocne zwyczaje. Wypróbuj przepisy!






Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń