Smakowite trufle Anny

Tak przygotowane trufle można sprezentować komuś bliskiemu. Gwarantujemy, że osoba obdarowana będzie zachwycona!

Surowe ciasto
250 g mąki pszennej
225 g masła
220 g brązowego cukru
szczypta wanilii
szczypta soli
2 łyżki mleka

Farsz 1
25 g startej białej czekolady
skórka starta z połowy cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny
200 g białej czekolady

Farsz 2
100 g solonych orzeszków ziemnych
2 szczypty chili
2 szczypty soli
200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady

Farsz 3
10 g liofilizowanych truskawek
10 g liofilizowanej żurawiny
10 g liofilizowanych borówek
1 łyżeczka soku z cytryny
20-30 g jagły ekspandowanej

Surowe ciasto
Mąkę wyłożyć na blaszkę i piec przez 5 minut w 180°C. Masło rozpuścić. Gdy mąka się upiecze, wsypać ją do miski i dodać pozostałe składniki. Ucierać energicznie do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto podzielić na trzy równe części.

Farsz 1
Do pierwszej części ciasta dodać startą czekoladę, skórkę i sok z cytryny. Wymieszać, a następnie ulepić kuleczki. Oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i odstawić do schłodzenia.

Farsz 2
Do drugiej części ciasta dodać 80 g pokruszonych orzeszków, szczyptę chili oraz, opcjonalnie, szczyptę soli. Wymieszać i ulepić kuleczki. Rozpuścić czekoladę, dodać resztę orzeszków, szczyptę chili i soli. Oblać kuleczki i odstawić do schłodzenia.

Farsz 3
Wymieszać wszystkie składniki z ciastem. Ulepić kuleczki, a następnie odstawić do schłodzenia.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 126

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 60

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2