Sześć zaskakujących faktów o pomidorach

Pomidory powinny gościć na naszych stołach znacznie częściej, i to nie tylko jako dodatek do kanapek czy sałatek. Bowiem powodów, dla których należy je jeść jest mnóstwo!

1. Obniżają ryzyko zachorwania na raka

Pomidor swój czerwony kolor zawdzięcza likopenowi, barwnikowi, który jest także silnym antyoksydantem. Usuwa on z organizmu wolne rodniki, odpowiedzialne za rozwój licznych chorób naszego organizmu. Najwięcej likopenu znajdziemy nie tyle w samych pomidorach, co w ich przetworach np. w przecierach, sosie pomidorowym i ketchupie.

Organizm człowieka nie jest w stanie sam wytworzyć antyoksydantów, dlatego należy dostarczać je w pożywieniu. Udowodniono, że już dziesięć porcji pomidorów tygodniowo jest w stanie obniżyć ryzyko zachorowania na raka prostaty u mężczyzn, aż o 45 procent.

Sześć pomysłów na przetwory z papryki. Zobacz >>

Wszyscy, którzy chcą schudnąć, powinni jak najszybciej sięgnąć po pomidory. Dlaczego? Ponieważ są one niskokaloryczne, w 93 procentach składają się z wody! Zawierają błonnik, który nie dość, że daje poczucie sytości to jeszcze usprawnia pracę jelit i żołądka. Pomidory są również bogate w potas, który wpływa na łatwiejsze pozbycie się toksyn i nadmiaru wody z organizmu.

Pobierz książkę z przepisami na płaski brzuch. Kliknij >>

Regularne spożywanie pomidorów pozwoli nam nie tylko osiągnąć smukłą sylwetkę, ochronić się przed rakiem, ale także pomoże nam zachować piękną i zdrową cerę!

Witamina C, która jest w nich zawarta, wpływa na stan skóry. Dotlenia komórki i wzmacnia naczynia krwionośne. Masz brzydkie, nieestetyczne przebarwienia na skórze twarzy lub dłoni? Sok z pomidora pomoże ci je rozjaśnić. Dodatkowo pomidory zawierają witaminę E, która nazywana jest witaminą młodości, przeciwdziała powstawaniu zmarszczek i przedwczesnemu starzeniu.

5 porad ułatwiających gotowanie. Kliknij >>

Witaminy C i E zawarte w pomidorach pomogą ci się pozbyć problemów z rozdwojonymi końcówkami włosów i połamanymi paznokciami. Owoce te są również idealne dla osób, które przeżyły nieudaną przygodę z fryzjerem. Jeżeli włosy nabrały zielonego odcienia po farbowaniu, najlepszym sposobem jest nałożenie na nie koncentratu pomidorowego - czerwień zneutralizuje zielony kolor. Koncentrat pomidorowy nałożony na 20 minut pomoże pozbyć się niepożądanej barwy.

Nasturcja - niezwykłe właściwości i zastosowanie. Kliknij >>

Pomidory, niezależnie od tego czy są uprawiane w szklarni, czy na świeżym powietrzu, zawierają tyle samo witaminy C. Jak wiadomo, zwiększa ona odporności na różnego rodzaju infekcje, wspomaga proces gojenia się ran i złamań, dodatkowo wzmacnia w okresach przeciążenia fizycznego. Zjedzenie jednego dużego, dojrzałego owocu, jest w stanie dostarczyć nawet 60 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

Zaskakujące właściwości moreli. Kliknij >>

Zwykle mówi się, że najlepiej jest jeść świeże warzywa i owoce. Jednak w przypadku pomidorów, obróbka termiczna zwiększa ich korzystne działanie na ludzki organizm. Likopen, który w świeżym owocu schowany jest w ścianach komórkowych, pod wpływem temperatury zostaje uwolniony i może jeszcze lepiej zostać wchłonięty przez nasz organizm.

13 pomysłów na pomidorowe przetwory. Kliknij >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Kokosowa biała chmurka bez pieczenia

Delikatne ciasto kokosowe z wiśniami. Szybciutkie i proste w wykonaniu. Ideal...

Odsłon: 1229

15 min
20
Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 209

15 min
12
Sałatki Sałatka z Jarmużem

CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...

Odsłon: 126

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1