Do góry

Bake off

Trasa W-Z Gabrysi

Wuzetki Gabrysi skonstruowane są z czekoladowego biszkoptu, masy śmietanowej i konfitury z malin.

Biszkopt czekoladowy

165 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
50 g kakao
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
180 g cukru
6 jaj
100 ml oleju
5 łyżek wody

Polewa czekoladowa

100 ml śmietanki 30%
200 g czekolady mlecznej
100 g masła

Krem śmietankowy

700 ml śmietanki 30%
150 g cukru pudru
8 g żelatyny
40 ml wody do namoczenia żelatyny

Dżem malinowy

500 g świeżych malin
15 g środka żelującego
200 g cukru

Samochodziki

masa plastyczna cukrowa w kolorach: biały, czerwony i zielony
pisaki do dekorowania w kolorach: biały, żółty i czarny

Biszkopt czekoladowy

Do miski przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek, ubić je z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka, wymieszać. Połączyć z suchymi składnikami oraz olejem, delikatnie mieszać rózgą. Na koniec dodać wodę. Do przygotowanej blachy wlać masę, włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C z termoobiegiem. Piec 35-40 minut. Po upieczeniu ostudzić.

Polewa czekoladowa

Śmietankę zagotować, następnie dodać czekoladę. Gdy się rozpuści, wymieszać z miękkim masłem.

Krem śmietankowy

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać przesiany cukier puder i wymieszać. Do namoczonej i rozpuszczonej żelatyny dodać odrobinę śmietanki i wymieszać. Całość połączyć z pozostałą śmietaną.

Dżem malinowy

Maliny wymieszać ze środkiem żelującym i zagotować, ciągle mieszając. Dodać cukier i ponownie zagotować. Trzymać na małym ogniu przez dwie minuty, następnie zestawić z ognia i mieszać, póki nie zniknie piana. Odstawić do ostudzenia.

Samochodziki

Uformować z masy lukrowej samochodziki i udekorować pisakami.

Montaż

Biszkopt przekroić na pół i wyciąć z niego koła o średnicy pucharków. Na dno pucharka położyć jedno kółko z biszkoptu i posmarować je dżemem malinowym, na to nałożyć krem śmietanowy. Kolejne kółko z biszkoptu posmarować od spodu dżemem i położyć na krem śmietanowy. Górę biszkoptu oblać polewą czekoladową. Całość włożyć do lodówki na godzinę.

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń