Do góry

Newsy

Ułatwić gotowanie

Aby gotować, nie wystarczą chęci ani odpowiednio zaprojektowana kuchnia. Bez właściwych narzędzi i sprzętów kuchennych niewiele osiągniemy, a niektórych czynnościom będziemy musieli poświęcić naprawdę dużo czasu. Na szczęście, producenci akcesoriów kuchennych ułatwiają nam pracę oferując przydatne sprzęty i narzędzia.

Stojak na noże w kształcie serca? Uchwyty do trzymania stron książki kucharskiej? Radiotoster? To już nie są wytwory naszej fantazji, a produkty oferowane przez producentów akcesoriów kuchennych. Ułatwiają i uprzyjemniają pracę w kuchni, ale obejdziemy się bez nich. Są natomiast produkty, które w kuchni mieć musimy, a czasem nie wiemy, czym się kierować podczas ich kupna.

Nóż na lata

Najważniejszym narzędziem w kuchni jest nóż. Może on zarówno ułatwić, jak i utrudnić pracę, a nieodpowiedni nóż może nam zrobić krzywdę. Dobry nóż musi być wyważony i dość ciężki, trzonek powinien być dopasowany do dłoni. Noże najlepiej kupować osobno, wybierać każdy starannie. Podstawowym jest nóż kucharski, który ma szerokie ostrze i jest przystosowany do uderzania w deskę z dużą siłą - możemy go używać do krojenia wszystkiego. Ważne są też noże obieraki, którymi obieramy i kroimy w plasterki małe owoce i warzywa. Mając tylko te dwa noże, możemy przygotowywać wszystkie potrawy. Warto jednak mieć też inne noże, których używanie pozwoli nam znacznie poszerzyć nasz repertuar kulinarny. Nóż piła o ząbkowanym ostrzu świetnie kroi chleb i wszystkie potrawy o twardej skórce i miękkim wnętrzu. Mając nóż i widelec do krojenia mięs, bez problemu podzielimy mięso na kawałki. Widelec ma dwa zęby o kształcie bagnetów, którymi przyciskamy mięso w trakcie krojenia, z nóż o łukowatym ostrzu długości co najmniej 20 cm, gładko przenika przez całą grubość mięsa. Nóż do luzowania drobiu i filetowania ryb ma wąską klingę o spiczastym zakończeniu, dość elastyczną, aby łatwo było się nią posługiwać. Noże o ażurowej klindze to noże do serów - mają ząbkowane ostrze i rozwidlony czubek, idealny do przekładania plastrów sera. Amatorzy owoców morza powinny zaopatrzyć się w noże do ostryg o krótkiej klindze i dwóch powierzchniach tnących, które pozwalają na szybkie rozwarcie brzegu muszli. Noże te mają wyjątkowo ostre czubki, dzięki czemu oderwanie mięsa od muszli nie stanowi problemu. Zakup pełnego kompletu noży to dość duży wydatek, ale jeśli będziemy dbać o ten zestaw i regularnie ostrzyć noże, będą służyć nam przez wiele, wiele lat.


Garnek idealny

Podstawą w każdej kuchni są odpowiednie garnki, rondle i patelnie. Zapomnijmy o garnkach z cienkiego aluminium czy powlekanych emalią. Spalą nasze potrawy, poparzą nam palce, i szybko się zniszczą. Oczywiście, odpowiednie garnki mają odpowiednią cenę, ale nie warto na nich oszczędzać, bo dobrze wybrane będą służyć nam naprawdę długo. Garnki i rondle z nierdzewnej stali, patelnie teflonowe to dobre inwestycje. Odpowiednio wyprofilowane rączki, wykonane z nienagrzewających się substancji pozwolą nam uniknąć poparzeń, grube dno sprawi, że potrawy nie przypalą się. Ważne są też pokrywki, powinny być idealnie dopasowane do garnków, dzięki temu potrawy szybciej się ugotują, a poza tym unikniemy kipienia i zabrudzonej kuchni.

Szkło czy drewno?


Wbrew pozorom, wybór właściwej deski to krojenia to nie takie łatwe zadanie. Przywykliśmy do desek drewnianych, a teraz możemy również kupić plastikowe i szklane. Deski plastikowe zazwyczaj mają po bokach rowek na płyn, dlatego świetnie nadają się do krojenia produktów o dużej zawartości wody. Szklane deski są bardzo higieniczne - łatwo je umyć, nie wnikają w nie soki z krojonych owoców czy warzyw, ale tępią noże i stosunkowo szybko powstają na nich zarysowania. Deski drewniane to idealnie rozwiązanie dla każdego, ale trzeba utrzymywać je w idealnej czystości, co nie jest tak łatwe jak w przypadku desek szklanych lub plastikowych. Drewno jest porowatym materiałem, dlatego wnikają w niego substancje, mogące być pożywką dla bakterii, deskę drewnianą należy więc zawsze bardzo dokładnie myć, szczególnie po krojeniu mięsa, ryby czy owoców morza.


Łatwiej pociąć i posiekać

Znacznie ułatwią nam pracę elektryczne urządzenia. Posiekają za nas warzywa, wyrobią ciasto, pomogą nam w wyprodukowaniu idealnie gładkiego sosu i przyrządzeniu pysznej kawy. Roboty kuchenne dzięki ostrzu w kształcie litery S siekają mięso, jarzyny i owoce, miksery ubijają pianę z białek, bitą śmietanę czy ciasto, a sokowirówka przerabia owoce i warzywa na pyszny, zdrowy sok. Niezastąpionym sprzętem w każdej kuchni jest blender - mały i poręczny, idealnie nadaje się do miksowania niewielkich ilości potraw i ubijania płynów. Dzięki niemu nasza masa do tortu będzie idealnie aksamitna i delikatna, a sosy gładkie. Amatorzy kawy nie obejdą się bez młynka mielącego ziarna. Elektryczna maszynka do mielenia przyda się do przygotowywania farszów do pierogów i smakowitych kotletów warzywnych i mięsnych. I chociaż wszystkie te czynności możemy wykonać ręcznie, dzięki urządzeniom elektrycznym zaoszczędzimy cenny czas, gotowanie nas nie znuży, a posiłek będzie tak samo smakowity.

Wykorzystano:
Christine McFadden, Narzędzia i sprzęty kuchenne, Muza S.A., Warszawa 2004

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń