Do góry

Newsy

Wakacje w kamperze – jak gotować i mieć czas na wypoczynek?

Jeżeli wyjeżdża się na wakacje kamperem, zwykle w grę wchodzi głównie samodzielne gotowanie. Co zrobić, aby gotowanie w samochodzie kempingowym zajmowało mniej czasu i było mniej uciążliwe? Poznaj trzy sprawdzone porady.

Fot. Adobe Stock

1. Przygotowanie weków z obiadami

Jest to opcja dosyć czasochłonna, jednak gdy przygotowuje się przed wyjazdem weki z pasteryzowanymi zupami i gulaszami, codzienne gotowanie w kamperze zajmie jedynie kilkanaście minut. Gotową zupę wystarczy podgrzać na kuchence gazowej lub elektrycznej, a do gulaszu ugotować ziemniaki, kaszę lub ryż. Słoiki z gotowanymi obiadami można przechowywać nawet w szafkach kuchennych w kamperze, dlatego ich zapakowanie do pojazdu nie sprawia trudności. Dzięki wekom, na wakacjach można tanio i smacznie wyżywić całą rodzinę, jednocześnie mając dużo czasu na wypoczynek.

2. Korzystanie z garnka do pieczenia

Specjalnie dla miłośników caravaningu zaprojektowano specjalne garnki do pieczenia. Garnek ustawia się na palniku kuchenki gazowej, a w jego wnętrzu z powodzeniem można przyrządzić zarówno pyszne zapiekanki i mięsa, jak i ciasta na deser dla całej rodziny. Naczynie zajmuje niewiele miejsca w bagażu, a jego użytkowanie jest proste. Dodatkowo, testy użytkowników wykazały, że garnek działa tak samo jako klasyczny piekarnik, a przyrządzane w nim potrawy smakują równie wyśmienicie. Wszystko zależy tak naprawdę od umiejętności mobilnego kucharza. Naczynie tego typu przydaje się w szczególności podczas długich wyjazdów, gdy szuka się urozmaicenia w codziennych posiłkach. Ze względu na to, że garnek użytkuje się na kuchence gazowej, przed wyjazdem powinno się pamiętać o motorhome insurance. Ubezpieczenie umożliwia szybką naprawę kuchenki i instalacji gazowej, jeżeli dojdzie do ich awarii w trakcie wakacji.

3. Gotowanie potraw jednogarnkowych

Szybkie w przygotowaniu i smaczne potrawy jednogarnkowe bez trudu przyrządzi się w samochodzie kempingowym. Danie takie jak leczo, strogonow, curry, forszmak, chakalaka, ratatouille, puszkowana ciecierzyca po bretońsku, chili con carne i bogracz, przygotuje się nawet na niewielkiej, jednopalnikowej kuchence. Wszystkie składniki kroi się i kolejno wrzuca do tego samego naczynia, dzięki czemu przygotowanie potrawy jest łatwe nawet w kamperze, gdzie pole manewru jest ograniczone. Przed wyjazdem warto przygotować sprawdzone przepisy na jednogarnkowe dania - do wyboru ma się potrawy mięsne, wegetariańskie i wegańskie oraz obiady dla dzieci. Co więcej, wśród przepisów na dania jednogarnkowe znajdą się obiady odpowiednie dla osób na diecie związanej z różnymi schorzeniami.

Pamiętając o tych trzech zasadach, gotowanie w kamperze nie powinno przysparzać zbyt wielu kłopotów, a wręcz przeciwnie - będzie dobrą zabawą, czy to w pojedynkę czy z całą rodzina.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń