Do góry

Newsy

Wołowina - zdrowa czy nie?

W latach 90. ubiegłego wieku wybuchła epidemia choroby wściekłych krów i spożycie wołowiny drastycznie spadło. W zamian za nią na polskich stołach zagościł przede wszystkim drób oraz wieprzowina. Dopiero od niedawna wołowina z powrotem wraca do naszych łask. Dania z wołowiny to świetny pomysł na smaczny i sycący obiad.

Wołowina rzadko gości na naszych stołach.   Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wołowina to samo zdrowie?

Wołowina jest jednym z najbardziej wartościowych mięs pod względem niezbędnych składników potrzebnych naszemu organizmowi do poprawnego funkcjonowania. Wołowina jest mięsem średniokalorycznym - wartość kaloryczna zależna jest od ilości tłuszczu, która się w niej znajduje. Zawiera za to bardzo dużo składników mineralnych takich jak fosfor, żelazo oraz pełnowartościowe białko, ponadto jest doskonałym źródłem witaminy B12, B1 i B6.

książka kucharska przepisy na wołowinę

Książka kucharska: Dania z wołowiny. Kliknij!

Pomimo wielu zalet wołowiny należy pamiętać, że nie powinno się jej jeść więcej niż trzy razy w tygodniu. Odnosi się to nie tylko do wołowiny, ale do każdego czerwonego mięsa - zbyt częste spożywanie może negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Podwyższony cholesterol, cukrzyca i otyłość to tylko kilka zagrożeń, które na nas czyhają, przez nieumiarkowanie jedzenie mięsa.

Według badań, regularne spożywanie mięsa (co najmniej 3 razy w tygodniu) przez mężczyzn, zwiększa ryzyko choroby niedokrwiennej serca. Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego z kolei dowiedli, że wołowina pochodząca z bydła karmionego trawą była zdrowsza niż pochodząca od krów karmionych paszami zbożowymi - miała lepszy profil lipidowy (w mniejszym stopniu podnosiła poziom "złego cholesterolu" we krwi) i zawierała mniej tłuszczu.


Jak najlepiej przyrządzić wołowinę? Kliknij!

wołowina


Należy pamiętać, że oprócz czerwonego mięsa do diety powinniśmy wkomponowywać mięso ryb oraz warzywa. Tylko dieta która ma zbilansowaną ilość różnych pokarmów i różnych składników odżywczych może nam zapewnić długie i zdrowe życie.


Najdroższe mięso świata

Najdroższa wołowina na świecie jest wytwarzana z mięsa bydła rasy Wagyu, które są hodowane w okolicach japońskiego miasteczka Kobe. Mięso z tamtejszego uboju jest niezwykłym doświadczeniem dla naszego podniebienia i portfela.

Bydło rasy Wagyu karmione jest specjalną ekologiczną paszą, składającą się między innymi ze zbóż, ryżu, ziemniaków i roślin strączkowych. Poza tym bydło otrzymuje specjalnie skomponowaną mieszankę witaminową oraz piwo - na lepsze trawienie oraz samopoczucie. Krowy masowane są specjalnymi rękawicami z trawy, oraz jest im puszczana muzyka klasyczna, aby były jak najbardziej odprężone. Ubój zwierząt jest humanitarny, ponieważ hodowcy starają się aby do ostatnich chwil krowy były zrelaksowane i spokojne.


Jak kupić świeże mięso? Kliknij!

schab


Cechą charakterystyczną surowego mięsa Kobe jest marmurkowatość - wynika ona z masaży, które stymulują w tkance mięśniowej równomierne rozkładanie tłuszczu. Im większa marmurkowatość, tym wyższa klasa mięsa oraz delikatność i smak po przyrządzeniu.

Podczas gotowania mięsa Kobe tłuszcz wytapia się i nadaje dodatkowy aromat oraz soczystość mięsu. Najchętniej wykonuje się z tego mięsa sashimi, carpaccio oraz steki.

W restauracji za jedną porcję steku zapłacimy w granicach 200 złotych.


Schabowy idealny. Jaka jest jego tajemnica? Kliknij!

schabowy

Katarzyna Rybczyńska/Smaker.pl

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń