Najlepsze przepisy na ogórki

Kino w kuchni vol. 5. Niebo w gębie. Francja. Gotują: Jadwiga Lorek i Przemek Błaszczyk

Świetny film, wyśmienite jedzenie przygotowane przez artystów sztuki kulinarnej, cydry rzemieślnicze, wyjątkowe miejsce i grupa ludzi zafascynowanych kuchnią i kinem– to składniki, z których organizatorzy kolejnej edycji imprezy „Kino w kuchni” przyrządzą wyjątkowe wydarzenie. Gotować będą: Jadwiga Lorek i Przemek Błaszczyk a na ekranie „Niebo w gębie”.

- O Kinie w kuchni mówimy: projekt 5D, bo doświadczamy go w pięciu wymiarach: towarzyskim, wizualnym, kulturalnym, intelektualnym i oczywiście zmysłowym. To impreza dla smakoszy filmowych i kulinarnych, poszukujących nieoczywistych doznań na styku tych kilku poziomów na raz - mówi Małgorzata Błaszczyk, organizatorka wydarzenia. Tym razem Kino w kuchni zabiera nas w podróż jednocześnie w dwa kierunki. Najpierw, za sprawą filmu „Niebo w gębie" - do Francji, gdzie prezydent Francois Mitterand dzięki Hortense Laboire, kucharce z Perigordu, powraca do smaków dzieciństwa i rozważa porzucenie polityki na rzecz wielogodzinnych rozmów o kuchni.

W kolejnej części przewodnikami będą wybitni kucharze. Jadwiga Lorek, znawczyni kuchni dobrej; serce, mózg i ręce Koziarni - gospodarstwa agroturystycznego w Szczyrzycu w Beskidzie Wyspowym. Roześmiana i pełna energii, ze stanowczością i charyzmą najlepszych szefów zarządza kuchnią Koziarni. Równocześnie wspiera męża Marcina i syna Kubę w kolejnych inicjatywach związanych z jedzeniem i cydrem a z jej rad i doświadczenia korzystają ludzie odpowiedzialni za menu najlepszych restauracji w Polsce. Kto raz skosztuje jej wyśmienitych serów, rosołu i dżemu z czarnej porzeczki, ten zakocha się po uszy. Przemek Błaszczyk piastuje stanowisko Chef Mańana Bistro. Jest reprezentantem nowej fali polskich kucharzy. Wychowany przez Kurta Schellera, gromadził doświadczenie i rozwijał się podczas podróży po Europie. Jest kulinarnym kosmopolitą, rozmiłowanym w tradycji i lokalnych produktach. Efektem tej fascynacji jest oficjalna rekomendacja Slow Food Polska dla Mańana Bistro, którą posiada zaledwie 20 restauracji w cale Polsce. W 2014 i 2015 roku Bistro Chefa zostało ocenione na 2 czapki w międzynarodowym przewodniku kulinarnym Gault&Millau oraz zdobyło nagrodę Poland 100 Best Restaurants przyznawaną w kategorii Najlepsza Restauracja w Polsce BEST OF AWARD OF EXCELLENCE - 2 widelce.

Do zaproponowanych przez kucharzy potraw podany zostanie Cydr Smykan - to cydr rzemieślniczy, który powstaje w Beskidzie Wyspowym z najlepszych odmian jabłek lokalnych sadów. Jego twórcami są Kuba Lorek, Bartosz Gałka i Łukasz Sobór ze Slow Flow Group.

Czym jest Kino w kuchni?

Kino w kuchni to impreza 5D dla smakoszy filmowych i kulinarnych, poszukujących nieoczywistych doznań na styku kilku poziomów na raz - towarzyskich, wizualnych, kulturalnych, intelektualnych i oczywiście zmysłowych. Są to to cykliczne projekcje filmów, połączone z degustacją potraw, pokazem kulinarnym i dyskusją. Pierwsza edycja - w kwietniu 2014r. - była ostatnim seansem w kultowej sali kinowej Sztuka wkinie Ars w Krakowie. Tematem przewodnim spotkania była erotyka w kinie i w kuchni. Gotował portugalski kucharz Miguel Moreira a na ekranie niemiecko-szwajcarski film Michaela Hofmanna "Eden". Druga edycja była podróżą do Hiszpanii - za sprawą filmu „Dieta mediterránea (Miłosna dieta)" i szefa kuchni Alejo Torreblanca Leiva z Restauracji Valparaiso. „Bella Martha" to film, który obejrzeli uczestnicy trzeciego spotkania z cyklu „Kino w kuchni" a gotował dla nich chef Przemek Błaszczyk. Do Japonii zabrała nas Luiza Trisno, serwująca dania podczas czwartego spotkania, szefowa kuchni i właścicielka restauracji Ramen Girl. Twórca projektów wychodzących poza tradycyjne zadania restauracji, które oparła o zdobyte głównie za granicą doświadczenie i inspiracje. Obejrzeliśmy film „Tampopo" - to komedia z wątkiem gangsterskim w tle o zabawnych perypetiach właścicielki baru i jej gości. Impreza odbyła się w Balu na Zabłociu a goście Kina w kuchni degustowali eryngii i enoki z solonymi brzoskwiniami, miso i cydrem, tataki z tuńczyka z czarnym czosnkiem, kaczkę udająca meduzę, oraz kawior z tapioki i hibiskusa.

Smaker jest patronem medialnym wydarzenia.

Kino w kuchni

W menu tego wieczoru znajdziemy: tatara wołowego, ziemniaki z ogniska z białym serem/z sardynką, jaja faszerwane, ragoût z koźliny, szarlotkę Jadwigi (beskidzka), cydry Slow Flow Group.

28.04.2016, czwartek, godzina 19, Barka ul. Podgórska 16.

Udział w degustacji: 129 zł, pokaz filmowy nieodpłatny.
Organizacja: Małgorzata Błaszczyk z Face the Taste.
Partnerzy: Barka, Renata Rusnak Naturalnie,
Rezerwacje i kontakt: Paulina Bandura kontakt@facethetaste.com T 606 40 74 74

Kino w kuchni

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Krem śmietankowy z mascarpone

Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...

Odsłon: 99

30 min
6
Dodatki Mizeria do obiadu

Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...

Odsłon: 136

15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

3
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

8
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

2
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26