Najlepsze ciasta na lato - przepisy

6 kwietnia odbędzie się czwarta edycja festiwalu kulinarnego Najedzeni Fest! pod hasłem Slow Food we współpracy ze Stowarzyszeniem Slow Food Polska.

Wśród wystawców znajdzie się grupa producentów rekomendowanych przez to gremium. Kwietniowa edycja będzie świetną okazją, by przed nadchodzącą Wielkanocą napełnić swoją spiżarnię smakołykami: od kiełbasy lisieckiej i krakowskiej suchej od Staszka Mądrego, po wspaniałe sery kozie od Maziejuków i miody pitne z pasieki Jaros. Na stoiskach pojawią się też produkty włoskie i tureckie, w tym najprawdziwsza baklava. Goście festiwalu spróbują też potraw przygotowanych przez krakowskich restauratorów. Tegorocznym debiutantem na naszym festiwalu będzie m.in. uzbecka restauracja Samarkanda.

 

Co będzie monża zobaczyć?

W czasie festiwalu odbędą się warsztaty, laboratoria i pokazy na scenie. Dowiemy się m.in. jak upiec chleb, przyrządzić pierożki razowe z rybą, zbudujemy domek dla pszczół, profesjonaliści z firmy Consonni wytłumaczą jak przygotować ciasto drożdżowe, a miodosytnicy opowiedzą o rodzajach miodów, także tych pitnych. Będzie też można dowiedzieć się więcej o kawie. Absolwent Le Cordon Bleu zmierzy się z selerem, francuski cukiernik nauczy przygotowywać makaroniki z solonym karmelem, a na deser dowiemy się jak przygotować suflet czekoladowy z gorgonzolą.

 

Lokalne pordukty najlepszymi

Każdy z uczestników festiwalu będzie mógł zobaczyć pokazy na scenie. Jedną z gwiazd naszego festiwalu będzie szef kuchni w restauracji Ancora, Adam Chrząstowski, który opowie m.in. o tym jak można zastosować lokalne produkty w restauracji. W Ancorze odbędzie się zamykająca festiwal kolacja, podczas której goście spróbują potraw przygotowanych na bazie produktów od producentów - rzemieślników.

 

Festiwal trwać będzie w niedzielę 6 kwietnia od godz. 11 do 18 w salach bankietowych Hotelu Forum w Krakowie (ul. Konopnickiej 28). Wstęp wolny.

 

Źródło: Informacja prasowa/Interia.pl

Autor zdjęć: Staszek Romek

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 6553

60 min
17
30 min
34
Sałatki Świetna sałatka

Połączenie ryżu , tuńczyka oraz warzyw, tworzy smaczną sałatkę na kolację i n...

Odsłon: 148

15 min
1
Desery sufleciki z truskawek

Jeżeli komuś jeszcze ostały się truskawki, proponuję zrobić lekki, puszysty d...

Odsłon: 44

60 min
1
Desery Serniczki z truskawkami

Sezon na truskawki trwa w najlepsze, dlatego dzisiaj wykorzystamy je do przyg...

Odsłon: 122

60 min
1
30 min
2