Najedzeni Fest Slow Food

6 kwietnia odbędzie się czwarta edycja festiwalu kulinarnego Najedzeni Fest! pod hasłem Slow Food we współpracy ze Stowarzyszeniem Slow Food Polska.

Wśród wystawców znajdzie się grupa producentów rekomendowanych przez to gremium. Kwietniowa edycja będzie świetną okazją, by przed nadchodzącą Wielkanocą napełnić swoją spiżarnię smakołykami: od kiełbasy lisieckiej i krakowskiej suchej od Staszka Mądrego, po wspaniałe sery kozie od Maziejuków i miody pitne z pasieki Jaros. Na stoiskach pojawią się też produkty włoskie i tureckie, w tym najprawdziwsza baklava. Goście festiwalu spróbują też potraw przygotowanych przez krakowskich restauratorów. Tegorocznym debiutantem na naszym festiwalu będzie m.in. uzbecka restauracja Samarkanda.

 

Co będzie monża zobaczyć?

W czasie festiwalu odbędą się warsztaty, laboratoria i pokazy na scenie. Dowiemy się m.in. jak upiec chleb, przyrządzić pierożki razowe z rybą, zbudujemy domek dla pszczół, profesjonaliści z firmy Consonni wytłumaczą jak przygotować ciasto drożdżowe, a miodosytnicy opowiedzą o rodzajach miodów, także tych pitnych. Będzie też można dowiedzieć się więcej o kawie. Absolwent Le Cordon Bleu zmierzy się z selerem, francuski cukiernik nauczy przygotowywać makaroniki z solonym karmelem, a na deser dowiemy się jak przygotować suflet czekoladowy z gorgonzolą.

 

Lokalne pordukty najlepszymi

Każdy z uczestników festiwalu będzie mógł zobaczyć pokazy na scenie. Jedną z gwiazd naszego festiwalu będzie szef kuchni w restauracji Ancora, Adam Chrząstowski, który opowie m.in. o tym jak można zastosować lokalne produkty w restauracji. W Ancorze odbędzie się zamykająca festiwal kolacja, podczas której goście spróbują potraw przygotowanych na bazie produktów od producentów - rzemieślników.

 

Festiwal trwać będzie w niedzielę 6 kwietnia od godz. 11 do 18 w salach bankietowych Hotelu Forum w Krakowie (ul. Konopnickiej 28). Wstęp wolny.

 

Źródło: Informacja prasowa/Interia.pl

Autor zdjęć: Staszek Romek

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
2
Dania główne Danie z bobu i młodych ziemniaków

Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...

Odsłon: 119

30 min
5
30 min
3
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 144

15 min
5
Ciasta Brzoskwiniowa nuta

Delikatne, subtelne ciasto , pięknie wygląda i super smakuje.

Odsłon: 147

60 min
7

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

326