Polski fine dining powraca, a wraz z nim nr 1 wydarzenie tej sceny w zupełnie nowym wydaniu! W letniej edycji Dining Weeka do najwybitniejszych restauracji fine dining dołączą m.in. najwyżej oceniane z festiwali Restaurant Week oraz restauracje casual +. Bohaterem Festiwalu są amuse-bouche – niespodzianki smakowe najlepszych w Polsce Szefów Kuchni, które stanowią wyjątkowe preludium do kulinarnej uczty!
- Trwający blisko 3 tygodnie Dining Week będzie świetną okazją, by odkrywać polski fine dining i doświadczać go wszystkimi zmysłami - zaznacza Ewa Pawella, współorganizatorka Festiwalu. To również doskonała możliwość poznania restauracji wyróżnionych w największych przewodnikach kulinarnych i tych najwyżej ocenianych podczas festiwalu Restaurant Week! - dodaje Pawella.
Polski fine dining odradza się w nowej postaci, a tegoroczna edycja Dining Weeka udowania, że fine dining nie potrzebuje już białych obrusów i eleganckich kreacji. - Każdy może pozwolić sobie na wyjście nawet do tych restauracji, które na co dzień wydają się być poza zasięgiem naszego portfela. Chcemy pokazać Gościom, że sztuka restauracyjna najwyższej próby jest na wyciągnięcie ręki, dlatego przez niemal cały lipiec najlepsze restauracje w kraju zaserwują gościom trzy lub pięciodaniowe doświadczenia w promocyjnej cenie, które na długo zapiszą się w ich pamięci. - tłumaczy Ewa Pawella.
Festiwalowych rezerwacji można już dokonywać na stronie festiwalu. Warto się jednak spieszyć, liczba najlepszych stolików jest ograniczona. Festiwal potrwa od 6 do 31 lipca w 7 regionach Polski: Warszawie, Wrocławiu, Krakowie, Poznaniu, Silesii, Szczecinie i Trójmieście. Wśród festiwalowych restauracji znajdziemy m.in.: stołeczne Belvedere Łazienki Królewskie, Elixir by Dom Wódki; krakowskie Filipa 18 Food Wine Art, śląskie MONO Patisserie & Bistro, wrocławskie Forum Kulinarne czy trójmiejskie Mercato. Najlepsi Szefowie Kuchni z ponad 100 najsłynniejszych restauracji przygotowali dla festiwalowych Gości popisowe, autorskie menu spoza karty oraz niespodzianki smakowe, dzieląc się swoją filozofią kuchni. W festiwalowej cenie 99 zł i 149 zł dostępne będą 3 i 5-daniowe doświadczenia wzbogacone o amuse-bouche. Tradycyjnie wszyscy Goście otrzymają w prezencie festiwalowy cocktail Martini Fiero & Kinley Tonic Water.