Do góry

Newsy

Wyjątkowa przyprawa z Hawełki

To przyprawa nad przyprawami, wszystkim doskonale znana, z nią wszystko od razu smakuje lepiej! Kucharze w Restauracji Hawełka dodają jej do każdej potrawy. Jaka to przyprawa? To gotowanie z sercem i myślą o osobie, dla której przygotowujemy danie...

Zdjęcia dzięki uprzejmości restauracji Hawełka

Tradycyjna liczba potraw przygotowywanych na Święta Bożego Narodzenia przyprawia o zawrót głowy nawet biegłych w sztuce kulinarnej. Dwanaście dań w wigilię, obfity obiad świąteczny, a do tego góra przekąsek, sałatek i ciast.

Bez ryby, barszczu, pieczonego mięsa i sernika można przeżyć święta. Jednak z pewnością będą dalekie od tradycji i mniej smakowite... A gdyby tak sobie i innym podarować najlepszy prezent pod choinkę - suto zastawiony stół potrawami z „przyprawą przypraw" Hawełki!

Tradycja i wyborny smak polskich potraw to atuty Restauracji Hawełka, której progi od niemal 140 lat przekroczyły miliony gości. Wśród nich jest najwierniejszy konsument - krakowski Lajkonik, który po całodziennych harcach kieruje się do Hawełki, aby obfitą kolacją uzupełnić stracone kalorie. W jego menu nigdy nie brakuje śledzika. Tego samego, który od lat przygotowywany jest zgodnie ze staropolską recepturą i którego także nie zabraknie na tegorocznym Bożonarodzeniowym Kiermaszu w Restauracji Hawełka.


Bożonarodzeniowy Kiermasz rozpocznie się 22 grudnia, a zakończy w wigilię o godzinie 12.00 w Rynku Głównym 34 w Krakowie. Na stołach pojawią się ryby, takie jak śledzie, karpie, łososie i szczupaki. Wtórować im będą pieczone indyki, kaczki i dziczyzna. Nie zabraknie ręcznie lepionych uszek oraz pierogów z grzybami i kapustą. Do tego sosy, pasztety, strudle oraz wigilijny barszcz i żur. Nie zabraknie też słodkości - od drożdżowego makowca i sernika w cieście orzechowym po miodownik krakowski i tort tetmajerowski. A wszystko wykonane ze świeżych produktów połączonych wedle dawnych receptur. Bo tradycja zobowiązuje! Wszak indyk w maladze, którym raczył się niegdyś w Hawełce Henryk Sienkiewicz, po wsze czasy smakować tak samo musi jego czytelnikom.

Ceny kiermaszowych produktów są przystępne dla oszczędnych krakowian oraz dla tych, którzy odwiedzą ich w święta. Za 15 zł. możemy mieć niemal pół kilograma gołąbków z ryżem i grzybami, a za ćwierć kilograma sałatki jarzynowej zapłacimy 9 zł. Prawie półtorakilogramową kaczkę z jabłkami dostaniemy za 62 zł., a porcję tymbalików z karpia za 9 zł.

Tak jak przed laty i dziś do królewskiego miasta przyjeżdżają Polacy z najdalszych ziem. Przed I wojną światową było w szczęśliwym Krakowie tak - jak twierdził Zygmunt Nowakowski - że co bogatszy rodak uważał za swój najświętszy obowiązek (...)zatrzymać się pod Wawelem, spłakać się u grobów królewskich, nawdychać się polszczyzny i popić u Hawełki. Pamiętając o tym, kutia oraz kulebiak z kapustą i grzybami także znalazły się w menu Kiermaszu Bożonarodzeniowego.

Bogata i różnorodna oferta kulinarna zadowoli niemal każdego. Do 20 grudnia można składać indywidualne zamówienia telefonicznie pod numer: 12 422 06 31 lub drogą elektroniczną www.hawelka.pl. Aby wśród świątecznych prezentów nie zabrakło dań z „przyprawą przypraw" warto pomyśleć o Restauracji Hawełka.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń