Wyłoniliśmy laureatów I tygodnia konkursu!

Zakończyliśmy pierwszy tydzień konkursu na zdjęcie, którego królem jest makaron Barilla!

Bardzo dziękujemy za wszystkie nadesłane do nas propozycje na przepyszne dania z makaronem w roli głównej. Pamiętajcie! Konkurs trwa, nadal macie szansę na wygraną! Czekamy na zdjęcia z makaronami Barilla w roli głównej! Tutaj znajdziecie szczegóły konkursu.

Nagroda tygodnia, garnek do gotowania makaronu o wartości 130 zł powędruje do Pani Justyny W. z Poznania. Zestawy makaronów i sosów marki Barilla, każdy o wartości 85 zł, otrzymają: Pani Marta R. z Wrocławia (zobacz przepis), Pani Katarzyna K. z Krakowa (zobacz przepis), Pani Aneta P. ze Słupska (zobacz przepis) oraz Pan Sławomir S. z Bydgoszczy (zobacz przepis).

Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratulujemy! Nagrody prześlemy pocztą!


Przepis Pani Justyny W. z Poznania: Jesienny makaron Barilla z gulaszem z podrobów drobiowych

Potrzebne będą:

300 g makaronu Barilla Casarecce Siciliane
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka nasion słonecznika
majeranek
sól
pieprz

Marynata:

2 łyżki oliwy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki miodu
chili /płatki i mielone/
sól
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
majeranek
2 ząbki czosnku /przeciśnięte przez praskę/
pieprz czarny
suszone pomidory (kruszone, suszone płatki)

Gulasz:

400 g żołądków drobiowych
400 g serc drobiowych
250 ml przecieru pomidorowego
250 ml soku jabłkowego lub cydru
1 cebula czerwona
1 papryka
1 jabłko
3 śliwki
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka oliwy
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Podroby dokładnie myję i oczyszczam. Mieszam składniki marynaty do połączenia. Dodaję podroby, mieszam do dokładnego pokrycia. Owijam miskę folią, wkładam do lodówki na minimum 2-3 godziny (można na noc).

2. Do garnka z grubym dnem nalewam sok jabłkowy i przecier pomidorowy. Przekładam zamarynowane mięso wraz z marynatą. Zagotowuję. Zmniejszam moc palnika do minimum i duszę około 1,5 godziny. W międzyczasie przygotowuję pozostałe składniki dania.

3. Cebulę obieram i kroję w piórka. Na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam chwilę cebulę. Zasypuję cukrem brązowym i karmelizuję.

4. Paprykę myję i oczyszczam. Kroję w słupki średniej wielkości. Dodaję do cebuli i podsmażam. Dolewam wodę i duszę.

5. Jabłko obieram, usuwam gniazdo nasienne i kroję w kostkę. Śliwki myję, pozbawiam pestek i kroję w kostkę.

6. Owoce dodaję do warzyw na patelni. Duszę około 10 minut. Odstawiam na bok.

7. W dużym garnku zagotowuję wodę. Lekko ją solę. Wrzucam makaron Barilla Casarecce Siciliane. Gotuję 9 minut, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzam /pozostawiam pół szklanki wody z gotowania/ i przelewam zimną wodą do całkowitego schłodzenia.

8. Po upływie 1,5 godziny duszenia dodaję duszone na patelni owoce i warzywa. Duszę wszystko razem około 30-40 minut.

9. Pod koniec tego czasu rozgrzewam na patelni oliwę. Przeciskam czosnek przez praskę, dodaję pestki dyni i słonecznika. Podsmażam chwilę. Przekładam makaron. Mieszam dokładnie i podsmażam, do ugrzania makaronu. Podlewam delikatnie wodą z gotowania makaronu. Pod koniec smażenia przyprawiam solą, pieprzem i majerankiem.

10 Na duży talerz nakładam porcję makaronu Barilla. Na środek wlewam jesienny gulasz. Ozdabiam kleksem jogurtu lub śmietany i nitkami chili.

Smacznego!


Zobacz zwycięski przepis Pani Marty R. z Wrocławia, za który otrzymała zestaw produktów firmy Barilla. Kliknij!

1 2 3 4
z
5

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik Anielski Puch

Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...

Odsłon: 34402

60 min
39
Dania główne Warzywne klopsy mielone

Dzisiaj warzywne klopsy mielone czyli mielone mięso z dużą ilością warzyw. Pr...

Odsłon: 617

15 min
8
Desery Deserki waniliowo-malinowe

Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...

Odsłon: 168

>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

1
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

7