11 kulinarnych pytań do… Pauliny Drażby!

Paulina Drażba to prezenterka, dziennikarka, lektorka. Od ponad 7 lat jest związana z "Pytaniem na śniadanie", w którym prowadzi "Czerwony Dywan". Pasjonatka nowych smaków, podróży, nurkowania i mody. Zdradziła nam swoje kulinarne upodobania.

fot. Baranowski Michał / AKPA.PL

1. Moja ulubiona potrawa to... krewetki! Pod każdą postacią, choć najchętniej zwykłe, smażone na maśle z odrobiną czosnku, świeżej pietruszki i bagietką. Koniecznie skropione sokiem z limonek.

2. Najlepsza przekąska to... carpaccio i ostrygi.

3. 3 rzeczy bez których nie mogę się obejść przy gotowaniu: dłonie mojego Męża:) To on jest mistrzem w naszej kuchni. Ja potrzebuję książki kucharskiej, telefonu, żeby zadzwonić do mamy i... stopera:).

4. Moja pierwsza książka kucharska to... porady mojego męża wprost z jego głowy.

5. Moje największe kulinarne odkrycie to... ostatnio szakszuka. Smak przywieziony z Izraela. I wspomniane już ostrygi.

6. Nigdy nie zjem... hmmm. Grillowanych koników polnych lub innych "przysmaków" tego typu.

7. Ulubiona potrawa z dzieciństwa... placki z jabłkami i knedle ze śliwką przygotowywane przez babcie. Mniaaam!

8. Przyprawa, której nigdy nie zabraknie w mojej kuchni... Bazylia, kolendra, pieprz i niestety... sól. Uwielbiam pikantne i słone dania.

9. Restauracja, do której mogę chodzić codziennie... bar Warszawa, tuż przy Placu Zamkowym. Genialne domowe obiady! W każdą niedzielę schabowy z ziemniaczkami i rosół albo kotlet mielony z buraczkami. Uwielbiam!

10. Jeśli coś mocniejszego, to poproszę... białe wino.

11. Najlepsza piosenka do gotowania to... "Girls Just Want to Have Fun" Cyndi Lauper.

Paulina Drażba o swoich kulinarnych sekretachPaulina Drażba to prezenterka, dziennikarka, lektorka. Obecnie związana z TVP 2. Pracę w mediach rozpoczęła jako siedemnastolatka.

Pierwsze zawodowe kroki w dziennikarstwie stawiała jako serwisantka i redaktorka w prywatnej rozgłośni radiowej - Radio 5 Suwałki. Potem zaczęła pracę w telewizji. W 2004 r. pracowała kolejno w programach: „Kolejka - lista przebojów", „Myślisz o kimś - wybierz teledysk" oraz w Teleexpressie. Rok później przeszła do Interaktywnej Telewizji iTV, gdzie pracowała jako prezenterka programów na żywo, szefowa redakcji quizowej, wydawca dzienny oraz producentka programów rozrywkowych. Równolegle związana była z Superstacją jako dziennikarka newsowa i reporterka sejmowa. Od stycznia 2007 do dziś pracuje w TVP2 w „Pytaniu na śniadanie". Od marca 2011 tworzyła i prowadziła cykl „Bita śmietanka towarzyska". Dziś prowadzi „Czerwony Dywan".

Można powiedzieć, że praca to jej hobby. Gdy czerwona lampka zgaśnie i trzeba zejść z „Czerwonego Dywanu" - wyjeżdża nurkować. Razem z mężem zdobywa podwodny świat i może godzinami obserwować mureny, barakudy i delfiny. Uwielbia podróże, smaki świata i... wysokie obcasy. Nowa para butów zawsze poprawia jej humor. Nieustannie powtarza, że jest najszczęśliwszą mężatką na świecie.

Zobacz też 11 pytań do Anny Wyszkoni. Kliknij!

anna wyszkoni wywiad dla smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4
Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

6
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3