11 pytań do Janusza Kwaśnego

Tym razem w naszej ankiecie przepytaliśmy Janusza Kwaśnego - szefa kuchni w krakowskiej restauracji Stara Zajezdnia by DeSilva. Namówiliśmy go również, aby podzielił się z nami jednym ze swoich znakomitych przepisów.

1. Najchętniej ugotowałbym coś wspólnie z...

Penolope Cruz.

2. Kulinarne inspiracje czerpię z...

z produktów lokalnych.

3. Moim kulinarnym autorytetem jest...

moja mama. To od niej wszystko się zaczęło.

Janusz Kwaśny

4. Najdziwniejszą rzeczą, którą kiedykolwiek zjadłem były...

cynaderki na praktykach szkolnych.

5. Pierwsze danie, które ugotowałem to..

nie pamiętam ale szału chyba to nie robiło

6. W kuchni nie mogę się obyć bez...

mocnej kawy, dobrych kucharzy i przypraw

7. W przyszłym roku kulinarny świat oszaleje na punkcie...

wydaje mi się że świat odkryje znowu jakiś nowy produkt ekologiczny lub regionalny.

8. Idealną piosenką do gotowania jest..

The Rolling Stones Brown Suger

9. Moim największym kulinarnym odkryciem jest...

woda i mąka

10. Gdybym nie gotował to zająłbym się...

rajdami samochodowymi

11. Bez końca mógłbym jeść...

rosół i żurek


Potrawka z gęsich żołądków:

składniki dla czterech osób:
-gęsie żołądki 0,6kg
-marchew 0,1kg
-seler 0,1kg
-cebula obrana 0,1kg
-masło klarowane 0,1ml
-czosnek jeden ząbek
-bulion drobiowy 1,5l
-tymianek świeży trzy małe gałązki

-przyprawy (sól, pieprz młotkowany, curry, liście laurowe, ziele angielskie)

Gęsie żołądki dwukrotnie sparzamy w gorącej osolonej wodzie, następnie w garnku podsmażamy na maśle klarowanym drobno posiekaną cebulę a następnie umyte i obrane drobno starte warzywa.

Gdy warzywa się lekko zeszklą dajemy zblanszowane gęsie żołądki i wszystko razem dusimy następnie całość podlewamy bulionem dodajemy przyprawy i zioła i wszystko razem gotujemy aż do momentu gdy żołądki będą miękkie a z warzyw powstanie naturalny sos. Podajemy z białym słodkim pieczywem możemy całość posypać cebulą dymką lub mikro ziołami.

Tekst powstał przy współpracy z restauracją Stara Zajezdnia Kraków

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 127

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 65

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2