Spis treści:
Zastanawiasz się, czy rabarbar jest owocem, czy warzywem? Z botanicznego punktu widzenia te kwaśne łodygi określane są jako warzywo. Jednak w kuchni najczęściej używamy go jak typowy owoc, do ciast, słodkich dań, lemoniad, czy kompotów. Rabarbar nie tylko świetnie wpasowuje się w wiosenne menu, ma również pozytywny wpływ na nasz organizm. Sprawdź, jakie właściwości ma rabarbar, oraz poznaj przepis na najlepszy mus rabarbarowy.
Rabarbar – król wiosny
Jakie właściwości ma rabarbar? Jego kwaśne łodygi są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wspiera prawidłowe trawienie, zapobiega zaparciom, przyspiesza przemianę materii, a także pomaga obniżyć zbyt wysoki poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. W rabarbarze znajdziemy także witaminę A, która pomaga dbać o zdrowe oczy, chroniąc je przed chorobami; witaminę C, która wspiera odporność oraz działa przeciwutleniająco, a także witaminę E, która dba o kondycję włosów, skóry i paznokci. Rabarbar dostarcza także substancji mineralnych, takich jak wzmacniający zęby i kości wapń, oraz regulujący ciśnienie krwi potas. Spożywanie rabarbaru pomoże również zredukować stany zapalne w organizmie. Dodatkowo rabarbar zawiera niewiele kalorii, w 100 g jest ich tylko 20 kcal, dlatego genialnie sprawdzi się dla osób, które chcą zredukować masę ciała. Ma także niski indeks glikemiczny, dlatego będzie dobrym wyborem dla osób z cukrzycą i insulinoopornością. Co więcej, dobrze działa na układ pokarmowy, oraz wykazuje działanie przeciwnowotworowe.
Warto pamiętać, że przeciwwskazaniem do spożywania rabarbaru może być między innymi kamica nerkowa oraz osteoporoza. Zawiera on szczawiany, które mogą potęgować dolegliwości związane z tymi chorobami.
Przepis na najlepszy mus rabarbarowy
Jeżeli chcesz przygotować mus rabarbarowy, warto się pośpieszyć. Sezon na rabarbar trwa od końca kwietnia do czerwca. Najsmaczniejszy będzie ten przygotowany z intensywnie czerwonych łodyg. Oprócz świeżego rabarbaru (około kilograma) będziesz potrzebować słodzik, np. cukier (około pięciu łyżek). Jeżeli chcesz ograniczyć kalorie wybierz erytrytol, stewię lub ksylitol. Jeżeli mus chcesz wykorzystać do przepisów na słodko, koniecznie dodaj również odrobinę cynamonu.
Zacznij od dokładnego umycia rabarbaru, następnie go obierz i pokrój w małe kawałki. Wrzuć je do garnka, dodaj cukier lub słodzik, wszystko wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około godzinę, aż zgęstnieje. Pod koniec opcjonalnie możesz dorzucić porządną szczyptę cynamonu. W razie potrzeby w trakcie podlej rabarbar odrobiną wody. Jeżeli lubisz musy owocowe o gładkiej konsystencji, kiedy przestygnie możesz go zblendować. Gotowy mus rabarbarowy przełóż do czystego i wyparzonego słoika, możesz przechowywać go w lodówce przez kilka dni, lub jeśli ma postać dłużej, poddać go pasteryzacji.
Do czego używać musu rabarbarowego? Mus z rabarbaru może stanowić podstawę deserów, a także dodatek do ciast i śniadań na słodko, naleśników, owsianek, jaglanek, jogurtów z owocami i musli. Taki mus można także dodać do dań mięsnych, będzie stanowił ciekawy, słodko-kwaśny kontrast.
Źródło: medonet.pl, smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Włącz do diety niepozorny produkt. Mózg będzie pracować na pełnych obrotach »
Mrówki zaczęły wchodzić do domu? Ekologiczny i skuteczny patent na pozbycie się ich »
Indeks glikemiczny makaronu. Wybierz dobrze i gotuj krótko, a obniżysz cukier i zaczniesz chudnąć »