Do góry

Newsy

12 potraw, bez których nie mogą odbyć się Święta

Przygotowanie 12 świątecznych potraw to tradycja, podobnie jak sianko pod obrusem, dodatkowe miejsce przy stole czy dzielenie się opłatkiem.

Fot. 123RF

Bakalie są nieodłącznym elementem Bożego Narodzenia, ale prawdziwe, polskie smaki można połączyć z odrobiną nowoczesności. Makowiec z żurawiną, barszcz czerwony z suszonymi śliwkami czy pierogi z dodatkiem orzechów włoskich - to tylko kilka z wielu inspiracji od marki Bakalland, które sprawią, że Święta Bożego Narodzenia będą aromatyczne, rodzinne i pełne magicznej atmosfery.

Zupy wigilijne

Tradycyjny barszcz czerwony z grzybami i suszonymi śliwkami

Nic tak nie dodaje świątecznego klimatu, jak barszcz czerwony. Aby jednak nieco odejść od tradycyjnego smaku warto dodać do niego suszone śliwki, które wzbogacą smak i dodadzą owocowego aromatu.

Składniki:
• 2 kg buraków
• 1 l wody
• włoszczyzna
• 1 kwaśne jabłko
• 1 ząbek czosnku
• 1 liść laurowy
• 4 ziarna pieprzu czarnego
• 2 ziarna ziela angielskiego
• 2 łyżeczki octu
• sól dla smaku
• cukier
• 4 suszone grzyby
• 6 suszonych śliwek Bakalland
• majeranek
Przygotowujemy bulion - obieramy warzywa, dodajemy suszone śliwki, obrane jabłko i namoczone wcześniej grzyby. Całość zalewamy wodą. Wywar gotujemy około godziny. Następnie odcedzamy warzywa i dobrze wyciskamy, żeby uzyskać jeszcze więcej aromatu (nie wyciskamy jabłek).

Buraki obieramy, kroimy na kawałki, wkładamy do garnka i zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem. Do gotującego się barszczu dodajemy drobno posiekany czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i pieprz. Gotujemy przez niecałą godzinę i pilnujemy, aby nie doprowadzić do wrzenia. Następnie doprawiamy do smaku solą, cukrem i octem. Ostudzony barszcz wstawiamy na noc do lodówki. Przed Wigilią barszcz należy odcedzić i podgrzać. Ważne, aby go nie zagotować, bo wtedy może stracić kolor.

Podawać można z krokietem albo uszkami.

Następna strona >>

1 2 3 4

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń