Do góry

Newsy

5 przepisów dla miłośników oryginalnych smaków

Tradycyjnie czy nowocześnie? A może wcale nie musisz wybierać? Oto kilka wyśmienitych przepisów, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim smakoszom.

Fot. 123RF/Picsel

Strogonow z aromatem Żubrówki

600 g wołowiny (np. rostbef lub krzyżowa)
400 ml bulionu wołowego
300 g pieczarek
100 ml Żubrówki Białej z nutą jałowca
4 ogórki kiszone
2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki śmietany 18%
1 łyżka musztardy rosyjskiej Kamis
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki
2 łyżeczki ostrej papryki
1 duża cebula
Sól, pieprz
Olej do smażenia

 

Wołowinę pokrój w cienkie, paski średniej długości. Na patelni rozgrzej dobrze olej, a następnie partiami podsmażaj na niej mięso, aby się równo zrumieniło. Mięso przełóż do miseczki.
Na patelni, na której wcześniej smażyła się wołowina, podsmaż cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy się zrumieni i zmięknie, dodaj do niej przygotowane wcześniej mięso.
Dodaj koncentrat pomidorowy oraz oba rodzaje papryki. Całość dokładnie wymieszaj i podsmażaj przez około pół minuty. Następnie wlej na patelnię Żubrówkę i poczekaj aż większość alkoholu odparuje. Po tym czasie dodaj bulion i musztardę. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem do momentu aż mięso zmięknie (około 20 minut).
W międzyczasie na osobnej patelni podsmaż pokrojone w cienkie plasterki pieczarki. Następnie przełóż nie do gotującego się mięsa.
Ogórki pokrój na cienkie półplasterki i także dodaj do mięsa.
Śmietanę wymieszaj z chochelką ciepłego bulionu, a następnie stopniowo dodawaj na patelnię z wołowiną. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanego w ten sposób strogonowa podawaj na ciepło np. z dodatkiem świeżego pieczywa.

 

 

Następna strona >>

1 2 3 4 5

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń