Do góry

Domowe porady

Mrożony lubczyk na zimę:


Próbowałam przerabiać go na wiele sposobów ale w końcu ten okazał się najlepszy.

  1. MROŻONY LUBCZYK NA ZIMĘ:


    Dowolną ilość lubczyku umyć, oderwać listki od łodyg i lekko odcisnąć za pomocą papierowego ręcznika.
    Umieścić w malakserze i rozdrobnić.
    Przełożyć do niewielkich słoiczków z zakrętkami i zamrozić.
    Kiedy jest mi potrzeby - np do rosołu- przy pomocy widelca zeskrobuję potrzebną mi ilość. Resztę odkładam do zamrażarki.
    Tak zmiksowany - nie potrzebuje żadnych dodatków takich jak sól i olej.
    Z części lubczyku przygotowuję pastę z dodatkiem soli. Wtedy nie mrożę-tylko przechowuję w lodówce do bieżącego spożycia.
    Nie dodaję oleju, ponieważ lubczyk z olejem nie nadaje się do rosołu.

Autor: helenapon

Przepisów i artykułów: 306 Ocena: 2446

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuchmariola63 29 czerwca Listki lubczyku mrożę w plastykowym pojemniku. Po zamrożeniu można dowolną ilość jego bez problemu wziąć. łodygi lubczyku mrożę w woreczku plastikowym, łodyżki świetnie nadają się do pieczenia drobiu. Upieczone są bardzo smaczne.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

drNowak 19 czerwca Ja zawsze przygotowuję tzw. pastę maggi, czyli z solą. No i suszone liście. Ale nigdy nie mroziłam. Za to długo kombinowałam jak "zrobić" szczypiorek i tu mrożenie okazało się trafione w 10.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń