Audrey w domu

Odkryj prywatny świat Audrey Hepburn w niezwykłej bestsellerowej biografii napisanej przez syna aktorki!

Dziecięce wspomnienia, rodzinne anegdoty, cytaty z prywatnych listów, rysunki, skrupulatnie spisywane i gromadzone przez gwiazdę Hollywood przepisy na ulubione dania, które zapewniły jej doskonałą sylwetkę i przeszło 250 niepublikowanych wcześniej fotografii z domowego archiwum! To wszystko składa się na wyjątkową książkę, którą porównać można jedynie z głośnymi przed kilku laty Fragmentami Marilyn Monroe.

Audrey w domu


Tym bardziej niezwykła to lektura, że ukazuje osobę zupełnie inną niż ekranowa Audrey-trzpiotka, którą wielbiły tłumy. Luca Dotti tworzy portret spełnionej matki i żony, doskonałej kucharki, wielbicielki dom

Audrey w domu to rodzaj intymnego albumu, barwnego patchworku pokazującego świat aktorki i tych, których kochała najbardziej - jej dzieci, przyjaciół, zwierzęta. To wyrafinowana i piękna opowieść, która rozwija się od śniadania do lunchu, od lunchu do kolacji, od kolacji do przyjęcia w ogrodzie. Książka, która pozwala nam zajrzeć do domu Audrey przez dziurkę od klucza.owego ogniska, która gotowa była porzucić czerwony dywan dla rodzinnych kolacji i przyjęć w ogrodzie. Trzon książki stanowią osadzone w rodzinnym kontekście przepisy kulinarne. Są one jednak smakowitym, ale tylko pretekstem, niecodziennym sposobem na bezprecedensowe pokazanie prawdziwego życia legendy kina, poczynając od dzieciństwa spędzonego w Holandii podczas II wojny światowej, przez karierę w Hollywood, życie aktorki, matki i żony w Rzymie, aż po ostatnie lata spędzone na podróżach po świecie w roli ambasadora UNICEF.

"Książka Dottiego to unikalne spojrzenie na prywatne życie gwiazdy Hollywood przez pryzmat filozofii zdrowego żywienia, którą wyznawała, przejawiającej się w miłości do samodzielnej uprawy warzyw i zdobywania produktów od lokalnych hodowców" - Redbook.com

"Domowa kuchnia Hepburn pozwala nam rozsmakować się w jej życiu poza światłami sceny, czerwonym dywanem i okładkami kolorowych magazynów." - Yahoo! Food

Luca Dotti - syn Audrey Hupbern z drugiego małżeństwa z włoskim psychiatrą, profesorem Adreą Dottim. Z wykształcenia grafik, projektant, obecnie prowadzi pomagającą dzieciom na całym świecie Fundację im. Audrey Hepburn, stworzoną przez rodzinę aktorki już po jej śmierci, w 1994 roku. Mieszka w Rzymie z żoną i trojgiem dzieci.


Mus czekoladowy

mus czekoladowy

Tajemnica dobrego musu tkwi przede wszystkim w kontraście między pianką pod językiem a czekoladą, która się kruszy między zębami. Unikaj luksusowych produktów, które dzisiaj są wszechobecne. Najlepsze są tabliczki gorzkiej czekolady do pieczenia. To one stanowiły podstawę naszego domowego musu.

 

  • 400 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki (50 g) masła
  • 2 jajka (oddzielić żołtka od
  • białek) i jedno białko
  • 3 łyżki (40 g) cukru

Rozkrusz trzy czwarte (300 g) czekolady na drobne kawałki i włóż do rondla: roztop w kąpieli wodnej na wolnym ogniu, stale mieszając. Kiedy czekolada się całkiem rozpuści, wyjmij rondel z gorącej wody, dodaj masło, dwa żółtka i cukier.

Ubij trzy białka w misce na sztywną pianę, następnie dodaj mieszankę czekoladową, delikatnie mieszając w kierunku od dna w gorę gumową łopatką, aby piana nie opadła. Wstaw pod przykryciem do lodówki na trzy godziny.

Udekoruj mus wiórkami z pozostałej czekolady.


Spaghetti al pomodoro

  • 1,5 kg dojrzałych pomidorów
  • pokrojonych w grubą kostkę
  • 1 cebula, obrana, cała
  • 1 cała łodyga selera
  • 1 cała marchewka
  • 6 posiekanych liści bazylii
  • oraz całe listki do dekoracji
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • szczypta cukru
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 500 g spaghetti
  • ser parmigiano reggiano

 

Spaghetti al pomodoro

Zacznij od pomidorów: włóż je do dużego rondla z cebulą, selerem i marchewką i trzymaj na mocnym ogniu pod przykryciem przez dziesięć minut, aż warzywa zmiękną.

Zdejmij pokrywkę i gotuj przez kolejne 10-15 minut, mieszając drewnianą łyżką.

Zmniejsz ogień do średniego, dodaj liście bazylii i odrobinę oliwy. Sos pomidorowy jest gotowy, kiedy - jak mówią neapolitańczycy - pipiotta, czyli gdy nie powstają już bąbelki wody, tylko kratery sosu. Zdejmij z ognia, wyjmij największe kawałki warzyw i pozostaw sos do przestygnięcia.

Konieczny będzie młynek ze stali nierdzewnej - taki do ręcznego przecierania - aby zmienić sos pomidorowy z kawałkami warzyw w puree o odpowiedniej konsystencji. Wyeliminuje on też gorzkie skórki i pestki pomidorów.

Dodaj odrobinę oliwy z oliwek i szczyptę cukru, co zniweluje goryczkę. Dopraw solą i pieprzem.

By ugotować spaghetti al dente, nalej zimnej wody do dużego garnka i postaw na mocnym ogniu. Gdy woda się zagotuje, dodaj garść grubej soli i wrzuć makaron, nie łamiąc go.

Po ugotowaniu zdejmij garnek z ognia (może nawet minutę wcześniej niż sugeruje to czas gotowania podany na opakowaniu). Odcedź przez durszlak i połącz makaron z sosem, a następnie posyp serem parmigiano reggiano. Dobrze wymieszaj i udekoruj kilkoma listkami bazylii.

 

Luca Dotti
Audrey w domu
przeł. Dorota Dziewońska
premiera: 3 marca 2016
Wydawnictwo Literackie

 

Książki "Audrey w domu" już wkrótce do wygrania w naszym konkursie.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
Sałatki Tort sałatkowy

Tort sałatkowy to rewelacyjny pomysł jako przekąska na imprezę. Jest sałatką...

Odsłon: 91

60 min
5
Śniadania Roladki z chleba

Jeśli szukasz odmiany od kanapek z szynką i serem albo masz chęć na kolacje n...

Odsłon: 4740

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Przywołuje smaki dzieciństwa. Jest niskokaloryczna, ale najzdrowiej jeść ją z jajkiem

Zupa szczawiowa to dla wielu osób smak z dzieciństwa. Jedni wspominają ją nostalgią, inni najchętniej zapomnieliby o jej istnieniu. Dziś spróbujemy...

0
Informacje Napój kolagenowy to hit. W stawach przestanie trzeszczeć, skóra odzyska dawny blask

Regularne picie napojów kolagenowych odżywia skórę, włosy i paznokcie oraz pozytywnie wpływa na zdrowie ludzkiego organizmu. Odkryj, jak działają t...

3
Informacje Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Wystarczy zastosować prostą zasadę

Choć niemal we wszystkich polskich domach to często przyrządzana potrawa, nie każdy wie, jak smażyć mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste. Dla ni...

1
Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0