Do góry

Newsy

Babeczki wielkanocne - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Spróbujcie przygotować świąteczne babeczki według przepisu jurorów "Bake Off - Ale Ciacho!" - Gosi Molskiej i Krzysztofa Ilnickiego. Sprawdzą się nie tylko na Wielkanoc.

Gniazdka z białej czekolady

  • 175 g mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 175 g masła
  • 150 g cukru drobnego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • ekstrakt waniliowy wg uznania
  • szczypta soli

Połączyć przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Nie przestając ubijać, dodawać po jednym jajku oraz mleko. Do masy dodać ekstrakt waniliowy oraz suche składniki. Dokładnie wymieszać.

Krem cytrynowy

  • sok z cytryny wg uznania
  • 75 g cukru kryształ
  • 2 jajka
  • 25 g masła
  • 50 g mascarpone
  • 75 g śmietanki 36%
  • 10 g cukru pudru

Zagotować sok z cukrem kryształ. Zahartować jaja, a następnie zagotować, mieszając. Zdjąć z ognia i dodać masło. Schłodzić. W osobnym pojemniku ubić mascarpone, śmietankę i cukier puder. Połączyć oba miksy.

Masa żelatynowa

  • 10 g żelatyny proszkowej
  • 50 g wody

Zalać żelatynę zimną wodą. Gdy napęcznieje, upłynnić.
Krem pascha

  • 1 żółtko
  • 40 g cukru kryształ
  • 40 g mleka 3,2%
  • 10 g masy żelatynowej
  • 300 g twarogu mielonego/mascarpone w dowolnej proporcji
  • skórka pomarańczy wg uznania
  • bakalie wg uznania
  • rum wg uznania

Przygotować krem angielski. (Wymieszać żółtka z cukrem. Zagotować mleko i gorące dodawać do utartych żółtek, cały czas mieszając. Mieszać, podgrzewając, aż zgęstnieje. NIE DOPROWADZIĆ DO JAJECZNICY!. Dodać masę żelatynową. Gdy przestygnie, połączyć z twarogiem/mascarpone i skórką pomarańczy. Zaparzyć bakalie i odsączyć. Podgrzać rum, sflambirować, a następnie zalać nim bakalie.

Marcepanowe jajeczka

  • połączyć marcepan z barwnikami i zrolować małe jajeczka do ozdoby.
  • gniazdka z białej czekolady
  • 300 g białej czekolady

Roztopić czekoladę. Na zmrożoną blachę wylać z worka cukierniczego cieniutkie nitki białej czekolady. Nożem cukierniczym oddzielić czekoladowe nitki od blachy. Natychmiast uformować okrągłe gniazdka. UWAGA: blacha musi być mocno zamrożona.

Montaż

Na ostudzone babeczki wyszprycować kremy. Cytrynowe ozdobić jajeczkami. Z kremem pascha ozdobić bakaliami i czekoladowymi gniazdami.

Wydać wszystkie 12 babeczek

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń