Jabłka pod kruszonką - przepisy z "Bake Off Junior"

W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Julia Kucharzewska zaprezentowała przepis na jabłka pod kruszonką.

  • 600 g mąki pszennej
  • 75 g cukru
  • 18 g proszku do pieczenia
  • 6 jaj
  • 1,5 kostki masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 słoiki smażonych jabłek (0,75 l)
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g cukru pudru
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 3 tabliczki białej czekolady
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • maliny
  • mięta
  • cukier puder do posypania

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka, masło i sól zagnieść. Ciasto podzielić na pół, a następnie jedną z części jeszcze raz na pół. Mniejsze części włożyć do zamrażarki. Do pozostałego ciasta dodać śmietanę. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową i przełożyć do niej ciasto. Jabłka zmieszać z cukrem waniliowym, wyłożyć na ciasto. Jedną z części zamrożonego ciasta zetrzeć i posypać nią owoce. Białka ubić z cukrem pudrem i wyłożyć do formy. Na wierzch zetrzeć kolejną ćwiartkę ciasta. Piec 50 minut w 180°C. Zagotować śmietanę, dodać białą czekoladę. Rozpuścić ciemną czekoladę i zrobić ozdoby. Odkroić kawałek ciasta, polać sosem, dodać czekoladową ozdobę oraz maliny i miętę. Posypać cukrem pudrem.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo bułki

ważna rada - ciasto ugniatać około 15-20 minut

Odsłon: 23900

60 min
54
Desery Ciasto z masą sernikową

Proste w przygotowaniu i szybkie ciasto. Połączenie czekoladowego spodu z mas...

Odsłon: 498

15 min
7
Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 267

15 min
13

Polecane artykuły

Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

2
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0